Інтерни Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах виконавчої влади у 2012—2013 роках зустрілися з директором місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) Джедом Бартоном.
За словами Д. Бартона, ця програма є одним з найкращих прикладів технічної допомоги США демократизації України. «Завдяки співпраці апарату Верховної Ради та центральних органів виконавчої влади, Програми сприяння парламенту ІІ та Асоціації випускників «Ліга інтернів», Програма стажування продовжує розвиватися і з кожним роком стає більш сталою», — сказав він.
Директор місії висловив сподівання, що завдяки набранню чинності з 1 січня наступного року Закону «Про державну службу», який передбачає можливість довготривалого, базованого на конкурентних засадах стажування в органах державної влади, діяльність Програми охопить більше органів виконавчої влади.
Д. Бартон відповів на запитання інтернів, які стосувалися досвіду США у започаткуванні програм парламентського стажування, прозорості ухвалення рішень та вдосконалення державної служби. Молодь також цікавилася діяльністю USAІD та найвагомішими досягненнями агентства в Україні. Зазначимо, що студенти та випускники з різних регіонів країни впродовж восьми місяців працюють у парламентських комітетах та в апараті Верховної Ради, п’яти міністерствах та двох держагентствах України. Вони беруть участь у розробці законопроектів, організації слухань, засідань комітетів та круглих столів, відвідують навчальні курси з аналізу політики, техніки законотворення тощо.
 
Довідково
 
Протягом 18 років існування Програми, стажування в комітетах та апараті Верховної Ради, окремих органах виконавчої влади пройшли 1199 молодих спеціалістів. Близько третини випускників продовжують працювати в парламенті, інших органах державної влади, а чверть — у комерційних та міжнародних організаціях, 17 відсотків з них обрали громадську або медійну сферу, а 16 відсотків продовжують навчання.