Державне науково-виробниче підприємство «Комунар» планує інвестувати в розвиток потужностей з виробництва ракетно-космічної та залізничної техніки. Тут розвивають виробництво, щоб залишитися у російській космічній програмі, повідомляє інформаційне агентство «SQ» з посиланням на директора Департаменту космічної виробничої інфраструктури й кооперації Національного космічного агентства України Олега Колобкова. За його словами, в держпрограмі активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки передбачено держгарантію кредиту в 120 млн. грн. для ДНВП «Комунар».

— Уряд підтримав плани розвитку заводу, давши державні гарантії під цей кредит. У кожному разі потрапляння проекту в державну програму — це сигнал і для бізнесу, що його інвестиції надійно захищені, — наголосив О. Колобков.

«Нині розробляється нова модифікація бортової системи керування російською ракетою-носієм «Протон-М». «Комунар» бере участь у російській програмі із запусків ракет «Протон». Щоб продовжувати співпрацю з росіянами, потрібно переоснастити та модернізувати виробництво. Ще один дуже перспективний напрям — співробітництво із Крюківським вагонобудівним заводом у сфері створення інтер’єрів пасажирських вагонів. Якщо це замовлення надійде, то обсяги виробництва будуть більші, і заводу потрібно розширити парк обладнання, щоб виконати його», — сказав директор департаменту.

— У майбутньому обсяги робіт із залізничної тематики можуть навіть перевищити обсяги виробництва техніки для космічних апаратів. Однак необхідно відзначити, що «Комунар» — самодостатнє підприємство, яке не потребує державної допомоги. Це перший випадок, коли завод одержить держбюджетну підтримку, — наголосив О. Колобков.

Згідно із проектом реконструкції і технічного переоснащення виробництва, нарощування експортного потенціалу зросте на 8—11 млн. дол. щорічно, зниження енергоємності продукції — не менш як на 20%. Буде збережено не менше 2 500 робочих місць.

Із 1997 р. «Комунар» брав участь у виготовленні системи керування ракети «Зеніт-3SL», призначеної для використання у рамках міжнародних проектів «Морський старт», «Альфа» і «Глобалстар». Від 1999 р. на замовлення Укрзалізниці підприємство почало випуск комплектуючих для плацкартних залізничних вагонів.

 

Харків.