Учора відбулася звітна сесія Загальних зборів Національної академії наук України, на якій учені обговорили результати роботи в 2012 році, проаналізували основні досягнення та проблеми, окреслили перспективні напрями діяльності.

Відкриваючи захід, президент НАНУ академік Борис Патон відзначив, що розв’язання низки державних завдань потребує участі всіх активних верств населення і передусім науковців. «Саме наука має створити підґрунтя подальшого соціально-економічного, культурного та освітнього розвитку», — підкреслив президент академії. 

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, виступаючи перед учасниками зборів, оприлюднив вітання Президента України Віктора Януковича, який високо оцінив вклад науковців у розбудову держави. Костянтин Грищенко озвучив завдання глави держави, які слід оперативно вирішувати вченим. Він висловив побажання Верховній Раді якнайшвидше прийняти зміни до закону про наукову та науково-технічну діяльність; закликав активніше впроваджувати наукові дослідження у виробництво.

У звітній доповіді Борис Патон наголосив на пріоритетних наукових напрямах установи. Серед них — дослідження наноматеріалів і нанотехнологій, роботи з молекулярної і клітинної біології та біотехнології, комплекс досліджень з вивчення будови й еволюції Всесвіту, стратегії людського розвитку тощо.

Президент НАНУ також зупинився на проблемі наукового забезпечення виконання державних завдань. Зокрема, як зазначив Борис Патон, владним структурам було надано близько 2 тисяч експертних висновків щодо проектів, актуальних нормативних актів, пропозицій з важливих питань суспільного розвитку. Водночас було наголошено на необхідності розширення зв’язків з виробництвом, співпраці з законодавцями та галузевими міністерствами, а також щодо потреби активізації взаємодії з приватними структурами.

Однією з гострих проблем академії Борис Євгенович і виступаючі називали недостатній рівень фінансування галузі, кадрове забезпечення науки. Скажімо, тільки торік з України емігрувало 29 науковців найвищої кваліфікації.

Учасники зборів розглянули нову редакцію статуту Національної академії наук.

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, президент НАН України академік Борис Патон.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.