Голованівському району — 90

Двадцятисемиметровим вишитим рушником, десятками запашних короваїв, веселим настроєм, а найголовніше — вагомими економічними та соціальними досягненнями зустрів своє 90-річчя Голованівський район Кіровоградської області.

 

Голованівці вже звикли до рекордів у довголітті, в сільському господарстві, у спорті... Тож чому не встановити його ще й у вишиванні, подумали вони? Подумали, та й зробили: двадцять дев’ять місцевих майстринь з усіх сільських рад району вишили довжелезне диво, поклавши на рушник часточку краю, рідного для кожної з них (на знімку вгорі). Під час свята витвір вишивальниць зареєстровано як національний рекорд.

Історія Голованівщини багата й рекордами, й подіями, й видатними особистостями. А якщо спиратися на історичні дані, то до її 90-річного віку варто було б додати ще дві з половиною — три тисячі років. Бо ж нинішня територія Голованівського району була заселена ще в ІІІ тисячолітті до н. е. Це підтверджують історичні знахідки з часів існування тут поселень трипільської культури.

Нинішні жителі Голованівщини продовжують розбудовувати свій рідний край, вписуючи в його історію свої яскраві сторінки.

На святкування ювілею до Голованівська з’їхалися тисячі жителів району, сотні вихідців із нього — письменники, політики, діячі різних галузей. Усі разом вони знайомилися зі сторінками історії району, представленими в РДА, побували в дитячо-юнацькій спортивній школі — кузні чемпіонів Європи і світу, майстрів спорту різного рівня, та оглянули в роботі новий енергозберігаючий котел НВК «Голованівська ЗШ І—ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка — гімназія». Наступної зими до діючого котла додасться ще один. І тоді в комплексі вони опалюватимуть кілька дитячих навчально-виховних закладів району.

До свята приурочили й відкриття сучасного багатофункціонального спортивного майданчика. Сертифікат на ще один отримала під час свята Семидубівська загальноосвітня школа.

 

Кіровоградська область.

Фото автора.

Молоді голованівочки, працівниці райдержадміністрації Інна Шаповал та Ірина Подолян презентують творчі доробки мешканців краю.

 

Голова Голованівської районної ради Олексій Чушкін (крайній ліворуч на передньому плані) під час свята.

Діти — наше майбутнє.

 

         З ІСТОРИЧНИХ ДЖЕРЕЛ

Під час Коліївщини, коли царські війська зайняли Умань, частина повстанців, очолювана Голованем, пробилася на південь й осіла на правому березі річки Кайнари. Тож дехто з істориків переконаний, що й селище дістало назву від імені ватажка гайдамаків.

Тривалий час Голованівськом володіли польські магнати Потоцькі.

Наприкінці XVІІІ століття Голованівськ згадується як містечко, волосний центр, що входив до Балтського повіту Подільської губернії.

Розвиткові території сприяло будівництво у 1890 році залізниці, що пройшла неподалік від містечка Голованівськ. Роком пізніше було відкрито поштовий тракт між Голованівськом та Ольвіополем.

У лютому 1918 року тут було встановлено радянську владу.

До 1923 року територія краю входила до Балтського повіту Кам’янець-Подільської губернії (крім сіл Перегонівка, Полонисте, Давидівка, Табанове і Лебединка, які перебували у складі Уманського повіту Київської губернії).

У березні 1923 року в складі Первомайського округу Одеської області створено Голованівський район.

СВІДЧАТЬ ДОКУМЕНТИ

Уперше Голованівськ згадується в документах Подільської єпархії в 1764 році, де йдеться про спорудження в селищі дерев’яної церкви. Тоді його жителями були вихідці з Поділля та Київщини, які втікали сюди від панського гніту.