У мальовничому куточку Полісся, неподалік села Жобрин Рівненського району, на 35 гектарах розмістилася прекрасна оздоровниця — санаторій «Червона калина».

 

Ловлю себе на думці, що територія навколо нього милує око в будь-яку пору року. Навіть лютої зими, коли хурделить і мороз, приємно прогулятися сосновим лісом, який наповнює повітря хвойним ароматом, а під ногами рипить сніг. Такий собі теренкур тільки на користь здоров’ю. А ось улітку відпочивальники переміщуються по другий бік корпусів — до водного плеса і калинового острова, об який розмірено б’ють хвилі: таку заспокійливу мелодію хочеться слухати і слухати. А ось тінь і затишок шукають на лавках у дендропарку, де зібрано колекцію унікальних дерев і кущів. Цього року працівники Київського ботанічного саду імені Фоміна поставили в «Червону калину» ще саджанці 22 рідкісних дерев для дендропарку, а також 60 кущів магнолії, розповіла відповідальна за цю справу Тамара Романуха.

Санаторій — справа життя головного лікаря Миколи Юрійовича Сивого. Прекрасний фахівець, який свого часу провів понад тисячу невідкладних операцій, організатор, який зумів підняти на належний щабель Рівненську обласну клінічну лікарню... А 20 років тому (саме стільки «Червоній калині») загорівся втіленням ідеї побудувати біля села Жобрин оздоровницю. Місце було обрано не випадково: тут не лише хороша екологія, мальовничі краєвиди, а й багато лікарських рослин, цілющі джерела. Науковці зробили висновок, що вода в одному із джерел за вмістом схожа на ту, що в Карлових Варах (її використовують у бальнеологічному відділенні), з другого — на «Миргородську», яка корисна при лікуванні захворювань органів травлення з нормальною і пониженою секреторною діяльністю.

Микола Сивий разом з іншими фахівцями брав участь у проектуванні оздоровниці, будівництві. У 1994 році санаторій «Червона калина» було удостоєно Першої державної премії з архітектури серед об’єктів цивільного та громадського будівництва в Україні. Саме завдяки цій людині в оздоровниці високо поставлена планка сервісу, лікування... Як кажуть ті, хто знає М. Сивого (а знає його багато людей), він ніколи нічого не робить абияк, а проблемами санаторію переймається так, як тільки мати може перейматися проблемами своєї дитини... І навіть написав і виконав не одну пісню про «Червону калину»...

— Ми стараємось прийняти людей так, щоб вони хотіли їхати до нас ще і ще, — каже головний лікар санаторію, заслужений лікар України Микола Сивий. — Враховуємо їхні зауваження і побажання, щоб поліпшувати сервіс. І дуже тішить те, що маємо чимало постійних клієнтів. А другого виходу, аніж «підкуповувати» відпочивальників професійністю, доброзичливістю і гостинністю, у нас немає.

«Червона калина» — санаторій кардіологічного, неврологічного, гастроентерологічного, пульмонологічного напрямів, тут також можуть зарадити тим, хто має захворювання опорно-рухового апарату. Під час лікування використовують більш як 140 методик.

— Поряд із сучасними методиками лікування та оздоровлення активно використовуємо досягнення нетрадиційної медицини — це наш «козир», — розповідає старша медсестра відділення нетрадиційної медицини Тетяна Кривчук. — Серед таких, скажімо, прогріванням зерном жита, що дуже корисно при хронічних запальних захворюваннях нирок, легень, хребта, суглобів, для покращення обміну речовин в організмі. Практикуємо гірудотерапію — лікування п’явками, бджоловжалення. Уже другий сезон популярністю серед відпочивальників користується біорезонансна апітерапія — лежанка на вуликах, де аромати продуктів бджільництва, вібрація бджіл і їх тепло позитивно впливають на організм людини, ця процедура дуже ефективна при синдромі хронічної втоми, безсонні, депресії тощо. Крім того, проводимо дихання з вулика, що є дуже помічним при захворюваннях дихальних шляхів. Зараз добудовуємо ще один будиночок для проведення процедур з біорезонансної апітерапії, але він удосконалений — з пірамідальним дахом, що дозволить брати додаткову енергію з космосу, його буде відцентровано чітко за сторонами світу. Дуже популярним є лікування нагрітим камінням — людина отримує повний релакс. І таких методик нетрадиційної медицини в нас багато, про всіх відразу й не розкажеш.

У санаторії є свій фітосад, де вирощують лікарські рослини. Завдяки цьому в фітобарі відпочивальникам пропонують десять різновидів фітозборів. Усіх їх готують на основі дерева життя — гінкго, настоянки на якому допомагають при багатьох хворобах.

— Крім того, у фітобарі пропонують структуровану та срібну воду, — каже Тетяна Кривчук, — а також настояну на кремнії. А ще в нас є методики «живої» та «мертвої» води.

Звичайно, дуже важко ламати усталені стереотипи: люди їдуть на вже «розкручені» курорти. Тим часом життя не стоїть на місці — й «Червона калина» підтягнула свої послуги до належного рівня, зберігши при цьому доступні ціни, бо тільки так можна привабити людей. Свідченням цьому є багато відзнак на різних конкурсах, а головне — чимало постійних клієнтів, яких в оздоровниці вже знають за прізвищами.

 

Рівненська область.

Фото автора та надані оздоровницею.

Один з методів нетрадиційної медицини — масаж на сіні.

Корпуси санаторію.

Головний лікар санаторію «Червона калина» Микола Сивий.

У тренажерній залі.