Із виступу Першого заступника Голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка під час парламентських слухань «Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи»:
«Хотів би повідомити, нещодавно у мене відбулася зустріч із заступником міністра закордонних справ Республіки Куба Марселіно Гонсалесом. Він підтвердив тверді наміри Куби підписати нову угоду, яка передбачає медичну реабілітацію, лікування українських дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС», — зауважив І. Калєтнік.
За його словами, під час реалізації спільної програми між Україною та Кубою курс лікування та оздоровлення пройшли понад 20 тисяч дітей. Серед інших проблем, які потребують розв’язання найближчим часом, перший заступник голови парламенту назвав покращення житлових умов для сімей «чорнобильців», а також забезпечення належного рівня медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
«В основному це пов’язано з онкозахворюваннями. Однак проблема медичної галузі — комплексна. І вирішувати її треба системно, не лише в розрізі наслідків Чорнобиля. Щоб кожна людина мала змогу отримати необхідну медичну допомогу, доступну і висококваліфіковану», — зазначив І. Калєтнік. Крім того, на думку Першого заступника Голови Верховної Ради, необхідно активізувати роботу у напрямку перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Він також висловив думку щодо доцільності зміни процедури парламентських слухань у частині скорочення часу, що відводиться на виступи народних депутатів і представників уряду. «Сама суть парламентських слухань, — зазначив політик, — полягає у можливості звернутися до парламенту, до уряду, у той час як народні депутати і так щодня мають можливість висловлюватись, і у представників уряду також є змога виступати на трибуні Верховної Ради».