Учора відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України.

«Діяльність Координаційної ради заклала основи нових практик співпраці органів влади та інститутів громадянського суспільства на основі довіри, консенсусу та відповідальності», — наголосила, відкриваючи засідання Марина Ставнійчук, радник Президента та голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства. Ми навчилися працювати разом та пропонувати якісний продукт у вигляді законопроектів, проектів нормативних актів та моделі управлінських рішень, які значно покращують правове поле функціонування інститутів громадянського суспільства в Україні, додала вона.
Голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марина Ставнійчук: «Не секрет, що рівень взаємодовіри між владою й інститутами громадянського суспільства, підприємцями є настільки низьким, що призводить до реальної відчуженості замість спільної спроможності і спільної відповідальності. На такий стан суспільства накладається несформована громадянська, правова культура, низький рівень усвідомлення громадянами механізмів демократії участі та необхідності самоорганізації для вирішення своїх насамперед місцевих проблем».
З огляду на існуючі ризики, зауважила М. Ставнійчук, повідомила прес-служба Координаційної ради, ми повинні дивитися на проблеми участі громадян у врядуванні системно і комплексно. Демократія участі є саме тим інструментом, який повинен сприяти розвитку існуючих кращих практик безпосередньої і представницької демократії.
Чиновниця також зазначила, що Координаційна рада звернулася до глави держави з пропозицією визначити Доповідь щодо стану розвитку громадянського суспільства в Україні як додаток до щорічного послання Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. М. Ставнійчук повідомила також, що на виконання підпункту 2 пункту 3 Положення про Координаційну раду з урахуванням пропозицій державних органів, інститутів громадянського суспільства підготовлено проект Плану заходів щодо реалізації у 2013 році положень Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Нині він перебуває на опрацюванні в адміністрації Президента.
У проекті містяться заходи щодо забезпечення за участю Координаційної ради супроводження законопроектів, зокрема, про свободу мирних зібрань, місцевий референдум тощо. Також ідеться про законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення механізму забезпечення гарантій залучення громадськості до прийняття рішень органами місцевого самоврядування.