На вчорашньому засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року, як і на попередніх засіданнях, кворуму не було. Прийшли п’ятеро депутатів із опозиційних фракцій із дванадцяти членів ТСК, тому жодного рішення не прийняли. Представники парламентської більшості ігнорують засідання комісії.
Голова комісії Арсен Аваков (фракція «Батьківщина») повідомив, що ТСК звернулася до керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова з проханням забезпечити участь депутатів-регіоналів у засіданні комісії, однак відповіді так і не отримали. Натомість надійшли відповіді від Обухівського райсуду Київської області, Генпрокуратури, звернення від народних депутатів Павла Балоги та Валерія Кальченка щодо порушень в округах, де вони обиралися. Ці документи долучено до матеріалів комісії.
ТСК заслухала доповідь члена комісії Руслана Князевича щодо порушень у п’яти виборчих округах, де не встановлено результати на парламентських виборах 2012 року, оскільки ЦВК постановила, що це зробити неможливо. Депутат висловив думку, що ЦВК намагалася «заховатися» за формулюванням про неможливість встановлення результатів виборів у цих одномандатних округах, щоб ухилитися від відповідальності. За словами Р. Князевича, ТСК зверталася до ЦВК з проханням надати копії всіх документів, які свідчать про неможливість встановити результати виборів у п’яти округах — заяви, звернення, скарги, повідомлення, копії протоколів окружних та дільничних виборчих комісій, а також записи відеоспостережень на виборчих дільницях, які робилися за новим виборчим законом.
Комісія також хотіла отримати від Генпрокуратури інформацію про перевірки, проведені нею щодо порушень під час виборів. Але комісія не отримала таких відповідей. ЦВК відповіла, що ще в січні за постановою слідчого з особливо важливих справ Генпрокуратури вилучено всі оригінали та копії усіх матеріалів із цих п’яти виборчих округів. А щодо відеозаписів, то ЦВК відповіла, що може надавати такі матеріали лише правоохоронним та судовим органам, тоді як ТСК не має такого статусу, і законодавчо взагалі не визначено її статус.
Однак комісія отримала низку документів від членів окружних та дільничних комісій, політичних партій та інших суб’єктів виборчого процесу, в тому числі, й оригінали протоколів окружних виборчих комісій та вінчестери з відеозаписами з виборчих дільниць. Останнє — чорні ящики — партія «Батьківщина» офіційно отримала від ЦВК. За словами Р. Князевича, жодних сумнівів щодо достовірності цих матеріалів нема. Але ЦВК стверджує, що протоколи з одних дільниць та округів розрізняються, і саме тому неможливо було встановити результати виборів. А щоб переглянути всі відеоматеріали з виборчих дільниць і звірити з ними протоколи, потрібно 9—10 років.
ТСК має намір представити перед Верховною Радою свій звіт про пророблену роботу та висновки.