Практику застосування Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності», ухваленого в червні минулого року, обговорювали під час круглого столу. У заході, який організував Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики і праці, взяли участь народні депутати, представники міністерств і відомств, інших органів державної влади, всеукраїнських профспілок та об’єднань організацій роботодавців, науковці.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко повідомив, що за останні декілька років 556 тисяч громадян було скорочено на промислових підприємствах. Також є проблеми в практиці укладання трудових договорів.

Нині, за його словами, 2,4 млн. працюючих громадян отримують зарплату менше мінімальної, а 3 млн. — близько двох тисяч гривень. Зарплата в структурі грошових доходів населення становить всього 39%.

Член профільного комітету Людмила Денісова поінформувала, що нині в Україні зареєстровано 29 всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, у тому числі одна міжнародна. На національному рівні — три всеукраїнських об’єднання організацій роботодавців, на галузевому — 14 і на територіальному рівні — 82 обласні організації. Але, незважаючи на досить велику кількість діючих об’єднань роботодавців, вважає вона, рівень представництва їх інтересів недостатній для здійснення ефективного соціального діалогу. Оскільки сьогодні кількість організацій на галузевому рівні та активність міжгалузевих угод набагато нижчі порівняно з профспілками.

Крім того, повідомила парламентарій, Національною службою посередництва та примирення торік було проведено майже 1900 процедур примирення, спрямованих на вирішення колективних трудових спорів. Основними причинами акції соціального протесту минулого року були заборгованість зарплати, яка на перше січня 2013 року становила майже 894 млн. грн., а станом на перше березня зросла на 29% і стала 1,102 млрд. грн. Несвоєчасна виплата поточних зарплат, скорочення робочого тижня, незадовільні умови праці обумовлені тим, що чинним законом не визначено відповідальність роботодавців за недоотримання прав найманих працівників, умов та рівня їх оплати праці, належного рівня соціального захисту. А з боку організацій роботодавців не встановлено контроль за виконанням зобов’язань їх членів із цих питань.

Особливої уваги, за її словами, також заслуговує питання щодо розв’язання проблем підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників, сприяння поширенню професійних знань та досвіду, що має здійснюватися за активної участі роботодавця.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич наполягатиме на тому, щоб у новій редакції закону про вищу освіту було закладено реальні механізми, які дозволять роботодавцям впливати на зміст освіти, контролювати її якість. Вона пояснила, що йдеться про включення роботодавців до розробки національної системи професійних кваліфікацій з метою впливу на процес контролю якості вищої освіти; до Експертного комітету та експертних комісій, які розробляють державні стандарти; до наглядових рад ВНЗ з метою впливу на формування навчальних планів, кадрову політику, контроль за використанням коштів; до підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів.

Лілія Гриневич зазначила, що в законі закладено права роботодавців щодо визначення змісту освіти. Але ці права не регламентовані й не деталізовані, зокрема, через старе законодавство про вищу освіту.

«Впевнена, ми зможемо знайти рішення щодо виробничої практики, стажування, отримання першого робочого місця випускниками. Це питання не гасел і декларацій, чи якогось примусу, а створення моделі співпраці між ПТУ, ВНЗ і бізнесом, — підкреслила народний депутат. — Наша формула партнерства: система освіти надає роботодавцям освічених кваліфікованих випускників, а роботодавці вчорашнім студентам — робочі місця і гідні зарплати».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко, міністр соціальної політики України Наталія Королевська, народний депутат Олександр Стоян.