Тренери й чемпіони протестують проти спроб чиновників продати найкращу споруду Херсонщини
 
Сумний фініш для «Старту»
Спортивна громадськість Херсонщини б’є на сполох, протестуючи проти намірів влади продати у приватні руки чи не найкращий стадіон області. Йдеться про «Старт» у місті Цюрупинську, який заслужено називають «футбольною душею» Таврії: через гарний стан покриття та інфраструктури саме тут проходять найвідповідальніші матчі одразу кількох престижних турнірів півдня України. З 1999 року цей комплекс знаходиться на балансі та в користуванні у регіонального управління ДАІ, але є власністю міської територіальної громади.
Однак у березні нинішнього року велика херсонська компанія звернулася до місцевої влади з пропозицією продати їй «Старт» начебто для його розвитку, і на диво швидко заручилася гарячою підтримкою очільників облдержадміністрації та Цюрупинського міськвиконкому. 
Але чимало депутатів міської ради, сотні спортсменів-любителів висловилися категорично проти запланованої оборудки. 
Вони підозрюють, що стадіон, який розташований у центрі міста і займає площу майже у три гектари, перепрофілюють під черговий торговельно-розважальний комплекс, а місця для безплатних тренувань та змагань фанатам спорту тут просто не залишиться.
Група найвідоміших спортовців краю, у тому числі кілька авторитетних тренерів, директор дитячо-юнацької спортивної школи «Золота нива» Анатолій Діденко, срібний призер Параолімпійських ігор у Пекіні та Лондоні Вікторія Кравченко напряму звернулися до Президента України з проханням вжити невідкладних заходів для припинення передачі стадіону «Старт» у приватні руки. Бізнесменів, цюрупинських та херсонських чиновників вони підозрюють у змові, яка шкодить інтересам громади.
— Стадіон «Старт» однозначно є кращим у нашій області. Саме на його полі з якісним покриттям відбуваються матчі чемпіонату району, фінали престижних обласних змагань. Тут встановлено й дитячий майданчик для гри у футбол, який передала для розміщення на території спорткомплексу наша федерація. Втрата «Старту» буде непоправною для спортивної громадськості регіону, тому ми наполягаємо: за законом, стадіон не підлягає перепрофілюванню, — заявив президент обласної федерації футболу Віктор Богун.
Усе продамо, а з чим залишимося?
Так чи інакше, але з майбутнім «Старту» треба визначатися якнайшвидше. Його поточний ремонт оцінюють у мільйон гривень, а на утримання необхідно ще півмільйона гривень на рік. Таких грошей управління ДАІ Херсонщини сьогодні виділити неспроможне, хоча й не бажає відмовлятися від об’єкта.
Місцеві урядники розуміють, що довго так не триватиме: покинутий напризволяще стадіон просто зруйнується. От чиновники і вважають, що найбезболіснішим виходом із ситуації було б «зіпхнути» стадіон приватникам і не морочити собі голову. 
Але громадськість з можновладцями не згодна: навіть обговорення планів приватизації «Старту» спричинило вкрай негативну реакцію — у районній та обласній пресі з’явилися досить різкі виступи на цю тему. Та й кілька національних телеканалів відзняли сюжети про запопадливих чиновників, готових удовольнити будь-яку примху грошовитих бізнесменів.
Авторитету серед мешканців Херсонщини голові ОДА та лідерові крайового осередку Партії регіонів Миколі Костяку, як і самій партії, ця скандальна історія також не додала. Тим паче що вона така вже не перша: тільки нещодавно обласна прокуратура публічно наполягала на скасуванні узгодження облдержадміністрації на приватизації під дачну забудову ділянки узбережжя Чорного моря у Скадовську, відомої серед численних відпочивальників та городян як «Дитячий пляж». Пляж відстояли, однак тепер дійшла черга й до стадіону. То що ж чиновники продаватимуть наступним — може, школи з дитсадками чи обласний шпиталь для ветеранів Великої Вітчизняної?
Херсонська область.
 
Цитата
 
«Просимо звернути увагу на те, з якою поспішністю приймається це важливе для міста та району рішення. 26 березня — звернення комерційної структури. 27 березня, тобто наступного дня, реакція голови облдержадміністрації. А ще через тиждень — позитивна відповідь міського голови Цюрупинська без згоди на це громадськості міста. Таке враження, що між усіма дійовими особами існує змова», — наголошують автори колективного листа до Президента України Віктора Януковича.
Утім, на продаж стадіону ще не дала згоди Цюрупинська міськрада — її депутати не встигли навіть обговорити цю пропозицію в комісіях. З великою настороженістю спостерігає за розвитком подій і федерація футболу Херсонщини.
 
На знімку: стадіон «Старт» у місті Цюрупинську.
Фото Василя ПІДДУБНЯКА.