За результатами перевірок дотримання законодавства щодо захисту прав дітей-інвалідів органи прокуратури Полтавської області внесли 74 подання до органів виконавчої влади, за розглянутими документами реагування до відповідальності притягнуто 42 службові особи.

Як повідомили кореспонденту «Голосу України» в прес-службі прокуратури області, прокурорська перевірка виявила, що навіть ухвалені на місцях програми, спрямовані на запобігання дитячій інвалідності та поліпшення умов життя малюків з такими проблемами, не виконують. Наприклад, у Гадяцькому районі діє Програма соціального захисту інвалідів та осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями, розумовою відсталістю на 2012—2014 роки. Документ вимагає забезпечити доступ дітей-інвалідів до навчальних закладів усіх типів. Проте за наявності в районі 137 дітей-інвалідів шкільного віку жоден із 15 шкільних автобусів не пристосований до їх перевезення. Не виконують окремі заходи програм у місті Лубни, Лубенському, Диканському, Хорольському та інших районах.

Невирішеними залишаються питання санаторно-курортного лікування дітей-інвалідів; розширення мережі соціальних дошкільних навчальних закладів для них; запровадження інклюзивного навчання. Бракує фахівців для роботи з такими дітьми.

Стан дотримання законодавства щодо захисту прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку обговорили на міжвідомчій нараді. Йшлося і про визначення векторів спільної діяльності та узгодження заходів органів виконавчої влади та правоохоронців. Адже незабезпеченість житлом; нестача центрів соціальної адаптації і соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з обмеженими можливостями; перешкоди у здійсненні медичної і педагогічної корекції та комплектації вад; брак технічних засобів і спеціального приладдя — це далеко не повний перелік проблем, з якими стикаються діти-інваліди та їхні батьки.