Голова Верховної Ради України Володимир Рибак учора взяв участь у зустрічі Міжфракційного депутатського об’єднання «За сприяння свободі сумління» з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.
В. Рибак висловив особливу вдячність високошановним гостям — релігійним та духовним лідерам України за участь у діалозі парламенту і церков і нагадав, що цей діалог розпочався ще 17 років тому, з перших днів створення Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій. «Саме завдяки такому діалогу в Україні була здійснена суттєва перебудова системи державно-церковних відносин, — сказав він. — Держава принципово стала на шлях партнерських взаємовідносин із Церквою, активної співпраці з нею в соціально-гуманітарній сфері».
Голова Верховної Ради заявив, що сьогодні «ми продовжуємо вдосконалювати державну політику відносин з релігією та Церквою на принципах законності і соціальної справедливості». За його словами, це «політика створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій, для здійснення ними своєї соціальної та духовної місії, це політика забезпечення рівних прав і можливостей для всіх релігійних організацій, утвердження релігійної і світоглядної терпимості».
В. Рибак підкреслив, що держава «поважно ставиться до усталених традицій релігійних організацій, гарантує рівність перед законом всіх церков, створює належні умови для участі церковних інститутів у суспільному житті, посильно вирішує питання, пов’язані з поверненням церковного майна релігійних організацій».
Керівник парламенту порадив народним депутатам наслідувати приклад Всеукраїнської Ради Церков, яка діє на засадах рівності та рівноправ’я, глибокої поваги до традицій та постулатів усіх віросповідань. «Саме такий принцип та саме така атмосфера мають врешті-решт запанувати в сесійній залі Верховної Ради України», — наголосив він. На його переконання, цього вимагають від українських політиків час, держава і народ.
В. Рибак закликав разом долати «хвороби духовного зростання» в ім’я українського народу та української держави і запевнив у своїй підтримці, співпраці депутатського корпусу з релігійними та духовними лідерами країни, висловивши сподівання, що такі зустрічі стануть традиційними.
Голова Верховної Ради побажав усім християнам провести останні дні Великого посту у світлій молитві та добрих справах, зустріти Великдень у мирі та благодаті.
 
Прес-служба Верховної Ради.
 
Святослав (Шевчук) — Верховний архієпископ УГКЦ, Філарет — Предстоятель УПЦ КП, Патріарх Київський і всієї Руси-України.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.