Напередодні 27-х роковин Чорнобильської трагедії у парламенті відбулися слухання «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». Внаслідок аварії на ЧАЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, постраждало п’ять мільйонів громадян, а на забруднених територіях опинилося майже п’ять тисяч населених пунктів України, Республіки Білорусь та Російської Федерації. На сьогодні статус постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи в Україні мають 2 132 257 осіб.
«Чорнобильська катастрофа — не лише біда минулого, але й виклик майбутньому», — наголосив, відкриваючи слухання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
За словами глави парламенту, Чорнобильська катастрофа має багато вимірів. «Ми прагнемо не лише вшанувати пам’ять про події в Чорнобилі, а й поглибити постійний діалог з питань спільного майбутнього в умовах зростаючих ризиків техногенного характеру, — зауважив він. — Техногенні катастрофи значною мірою визначили обличчя 20-го і початок
21-го століття. Разом із антропогенною діяльністю вони поставили світ практично на межу виживання. Рівень небезпечних ядерних технологій сягнув таких масштабів, що з національних вони перетворилися на транснаціональні. Ядерна небезпека не знає державних кордонів та митниць, національностей, партійної належності чи віросповідання. Ядерні об’єкти та технології залишаються небезпечними для людини не залежно від того, на якій території вони розташовані».
З огляду на це, сказав керівник парламенту, потрібно зробити декілька висновків. По-перше, говорити правду, яка має стати основою пошуку істини. По-друге, відмовитися від егоїстичного ставлення при вирішенні поточних проблем, а під час ухвалювання рішень завжди керуватися інтересами людей, особливо майбутніх поколінь. По-третє, визнати неможливість вирішення глобальних проблем зусиллями одного народу чи країни.
Тож мета слухань — підбити підсумки зробленого та окреслити те, що потрібно вирішити в найпершу чергу. Адже кількість проблем, зауважив політик, з роками не зменшується. Навпаки, екологічні, соціальні, психологічні, медичні та інші негативні процеси загострюються і набувають системного характеру.
Подробиці читайте у наступному номері.