Понад 2,5 мільйона тонн нафти плановано переробляти в ПАТ «Одеський нафтопереробний завод», яке відновлює свою роботу. Збільшити обсяги виробництва і створити нові робочі місця дасть змогу вдосконалення організації праці та впровадження нових технологій. Нові перспективи відкриває і реалізація інвестиційних проектів. 

Даючи старт початку пусконалагоджувальних робіт на підприємстві, Едуард Ставицький, міністр енергетики й вугільної промисловості України, сказав:

— Ми зробили перший крок у питанні поновлення нафтопереробки як на Одеському НПЗ, так і в Україні. Наші підприємства нафтопереробної галузі останнім часом переробляли не більш як 300 тисяч тонн на місяць, а це недостатньо для того, щоб забезпечити країну. Розраховуємо, що до кінця цього року ми вийдемо приблизно на один мільйон тонн на місяць, як уже й було в 2003—2004 роках. Тоді Україна забезпечувала себе власною переробкою на 90%, а нині ми залежимо від імпортної складової.

Голова ради директорів групи «ВЕТЕК» Сергій Курченко зазначив:

— Ми розбудовуватимемо це підприємство, тому рівень заробітних плат і кількість працівників не зменшиться, а навпаки — збільшиться.

Генеральний директор ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» Валерій Чахеєв наголосив:

— За час простою заводу компанія «ЛУКОЙЛ» підтримувала колектив. Виплачувалася повністю заробітна плата. Станом на сьогодні середня заробітна плата на Одеському НПЗ становить 5,5 тисячі гривень. Це значно більше, ніж середня заробітна плата по Одеській області.

Реалізовуватиме свою продукцію завод переважно на внутрішньому ринку.

Одеса.

Із досьє «Голосу України»

Одеський нафтопереробний завод введено в експлуатацію в 1937 році. У квітні 1999 року на конкурсних засадах акції ВАТ «Одеський НПЗ» було придбано компанією «ЛУКОЙЛ». До моменту приходу «ЛУКОЙЛ» на НПЗ (у 2000 році) завантаження заводу становило 30%, глибина переробки нафти була найнижчою по Україні. В 2008 році, після першого етапу реконструкції, глибина переробки становила 74,6%. Від 2000 року в підприємство інвестовано понад 200 млн. доларів США. 2009 року на заводі побудовано та введено в експлуатацію блок гасової фракції комплексу гідроочищення і азотна станція.

Фото  Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.