Для реалізації програми з відновлення рухомого складу в галузь пасажирських перевезень Луганщина планує залучити близько 160 млн. гривень. До того ж йдеться про приватні інвестиції, бюджетні кошти для цієї мети не залучатимуть.
Якщо врахувати, що автобус у середньому коштує 400 тис. гривень, то на заплановані кошти область може придбати 400 одиниць транспорту. Як повідомив директор регіонального Агентства сприяння інвестиціям Юрій Бережний, угоду з Асоціацією автоперевізників Луганської області про спільну участь у реформуванні транспортної галузі та про заходи залучення інвестиційних ресурсів уже підписано.
Відновлення рухомого складу є невід’ємною умовою для ліцензування пасажирських перевезень у майбутньому. Як відомо, Міністерство інфраструктури України підготувало проект змін у Порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах. Згідно з цим документом до конкурсу не допускатимуть автоперевізників, які або використовують переобладнані вантажівки, або не обладнають свої транспортні засоби тахографами та GPS-терміналами.
Не зможуть стати учасниками конкурсу й підприємства, що провадять діяльність на ринку автостанційних і транспортних послуг, а також передають транспортні засоби в оренду. Понад те, передбачені нові вимоги до обов’язкового оснащення транспортних засобів пасками безпеки. Автоперевізники, що мають новіші транспортні засоби, більший штат співробітників і колективний договір, матимуть перевагу.
Юрій Бережний певен, що впровадження програми реформування пасажирських перевезень розв’яже проблему тарифів. «Економічні розрахунки, — пояснює він, — показали, що наша програма без шкоди для мешканців області дасть можливість знизити витрати перевізників на обслуговування свого рухомого складу та знизити витрати підприємств на послуги автостанцій за рахунок уведення в маршрутну мережу нових автостанцій. За умови прозорого розподілу субвенцій на компенсацію пільгових перевезень потреби в підвищенні вартості проїзду не буде».
Як переконують розроблювачі концепції програми реформування пасажирських перевезень, «про підвищення тарифів ми зможемо не говорити принаймні кілька найближчих років».
Луганськ.