Водний розважальний центр для дітей та дорослих у санітарно-захисній зоні скотомогильника для тварин, вражених сибірською виразкою, — дозволене сусідство. Принаймні так вважають у Державній санітарно-епідеміологічній службі України, яка відгукнулася на звернення редакції нашої газети про будівництво приватного дельфінарію «Акварель» поруч із таким скотомогильником у курортному місті Скадовську на березі Чорного моря.

«У Багдаді все спокійно»?

 

Перший заступник голови ДСЕС О. Кравчук у своїй відповіді «Голосу України» від 15 березня нинішнього року підтверджує, що дельфінарій справді розташований на відстані всього за двісті метрів від земельної ділянки, відведеної для могильника. Але це, на думку автора листа, цілком законно і нормально, оскільки ще у 1984 році «скотомогильник розміром 110 на 50 метрів було переорано, оброблено хлорним вапном, покрито бетоном завтовшки 40 сантиметрів та огороджено бетонними плитами висотою два метри» (кінець цитати).

Справді, у своїй відповіді чиновник нітрохи не погрішив проти істини — є на скотомогильнику і бетонні плити, й огорожа. Та дуже шкода, що перед підготовкою листа до редакції ні пан Кравчук, ні його підлеглі не утруднили себе тим, щоб побувати на цьому об’єкті, або ж принаймні ознайомитися з публікацією «Голосу України» про його стан. Бо на момент візиту туди автора цих рядків у бетонній огорожі могильника, оточеного до того ж стихійними звалищами, зяяла діра, символічно закрита шматком іржавої сітки-рабиці, що не могла б втримати ані бродячих тварин, ані людей. Стики між бетонними плитами, під якими причаїлася «сибірка», заросли чагарями, очеретом та молодими деревцями висотою майже у зріст дорослого чоловіка. Їх корені міцно вп’ялися між стиками бетонних плит і потроху його руйнують. Зараз збудників сибірської виразки у ґрунті навколо могильника лабораторні дослідження не виявляють, але що буде, коли стики між бетоном втратять герметичність? Адже ризик такого розвитку подій зберігається, щоб там не казали співробітники наших контролюючих органів.

Обіцянки-цяцянки

Сподіваючись, що після виступу «Голосу України» скотомогильник на курорті справді привели до ладу, і запевнення херсонських та київських чиновників про його безпечність є цілком правдивими, наш кореспондент знову вирішив у відрядження до Скадовська, аби переконатися у цьому на власні очі. Та картина, яку я там побачив, переконливо свідчить про те, що чиновники видають бажане за дійсне. З двох звалищ поруч із «забороненою зоною» за чотири місяці тут спромоглися прибрати лише одну. Інша — із будівельним сміттям — за цей час розрослася, на око, принаймні вдвічі. Розбиті ворота з сітки-рабиці, що ведуть до могильника, поставили знову, закріпивши не за допомогою зварювального апарата, а ... порізаними шматками телефонного кабелю. Та найголовніше — рослинність між бетонними блоками на поверхні скотомогильника не розкорчували, а лише випалили чи скосили. Корені, що вп’ялися у зацементовані стики між плитами і загрожують порушити їх герметичність, нікуди не поділися. Тому варто пройти дощам, за кілька місяців поверхня потенційно небезпечного об’єкта знову нагадуватиме веселенький зелений гай. На додачу скадовський пенсіонер Володимир Яківчук, котрий збирав неподалік траву для своїх кіз, розповів, що останнім часом могильник ще перетворився й на місце забав підліткових гуртів, котрі вечорами проникають туди через уже згадані символічні ворота та влаштовують там посиденьки. Власне кажучи, про це свідчать не тільки розповіді городян, а й кольорові графіті, залишені тими ж підлітками з ВНУТРІШНЬОГО боку огорожі могильника.

Я зробив спробу дізнатися думки працівників приватного дельфінарію, чи вважають вони безпечним сусідство розважального комплексу для дітей та дорослих поруч із могильником худоби, яка загинула від смертоносної сибірської виразки. Та, як і минулого разу, на територію «Акварелі» мене просто не допустили. Та й не тільки мене одного: про відмову у допуску для перевірки редакцію повідомила у своєму листі і Державна екологічна інспекція України. У Скадовській райдержадміністрації поінформували, що за кілька днів до мого приїзду дельфінарій намагалася «провідати» заступник голови Херсонської облдержадміністрації Ганна Пономаренко, і перед нею двері також не відчинили — знадобилося втручання цілої «групи підтримки» з Скадовської РДА, щоб умовити неймовірно пильну «облогу фортеці» показати, які умови створили тут морським котикам та дельфінам.

Дотримання норм поводження із тваринами та безпечність дельфінарію має контролювати управління ветеринарної медицини Скадовського району. Але там стану справ не коментують — начальник управління Павло Запорожець тривалий час перебуває у лікарні, а в його підлеглих тепер інший клопіт — з’ясування стосунків із правоохоронними органами. Нещодавно в управлінні завершила перевірку міліцейська служба по боротьбі з економічною злочинністю. Вона виявила факти незаконного, на думку перевіряючих, списання та перепродажу цінного майна — автомобіля та катера, у результаті якого утворилася недостача на суму понад вісімдесят тисяч гривень. Тут уже, як бачимо, не до дельфінів.

P. S.

Утім, привернути увагу ветеринарів до проблеми таки вдалося. Сталося це після того, як «Голос України» звернувся безпосередньо до міністра аграрної політики та продовольства України, який відповідно до законодавства координує діяльність Державної ветеринарної служби. Після міністерського доручення центральний орган ветслужби таки угледів порушення та підтвердив, що «санітарно-захисна зона від дельфінарію «Акварель» до території скотомогильника, де закопані трупи тварин, що загинули від сибірки, становить близько 200 метрів, що є порушенням». Крім того, поспішили запевнити, що посадові особи місцевих органів ветеринарної служби, винні у недогляді, понесли заслужене покарання — до дисциплінарної відповідальності притягнуто начальника управління ветеринарної медицини в Скадовському районі та заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в Херсонській області. 

Та які дії будуть вчинені, аби унеможливити сусідство небезпечного скотомогильника та сімейного розважального закладу?

Херсонська область.

Фото автора.


 


 

На знімках (зроблені 11 квітня 2013 року): нинішній стан скотомогильника у Скадовську та стихійне звалище під його огорожею.