— У 2012 році зарплата медичних працівників у нашій державі зросла на 24 відсотки. Цьогоріч вона збільшиться ще на десять відсотків, — повідомив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з медичним персоналом Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру.
Зустріч відбулася вчора, 16 квітня, у рамках візиту глави держави на Вінниччину, де, за словами гостя, відпрацьовують ключові питання в системі охорони здоров’я. Віктор Янукович позитивно оцінив заходи, які втілює місцева влада у справі реформування медицини. «На Вінниччині із задоволенням займаються питаннями інновацій, доводять до завершення розпочаті проекти, тому мають позитивні результати», — наголосив Президент.
— Суть медичної реформи в тому, щоб кожен громадянин держави, у разі потреби, міг отримати якісну допомогу, незалежно від місця його проживання, — зазначив керівник держави. Саме тому роботу розпочали з модернізації первинної ланки медицини. У регіоні у півтора рази стало більше амбулаторій сімейної медицини, відремонтовано 60 відсотків пунктів надання первинної допомоги.
Незважаючи на це, є ще немало нарікань на допущені недоліки у цій важливій справі. «Коли зосереджуємося на недоліках, це означає, що дивимось у минуле, а краще дивитися вперед, у майбутнє, — зазначив гість. — Адже досить порівняти, наприклад, у якому стані була сільська медицина до реформи, і що змінилося протягом двох останніх років. Правильно кажуть, що раніше сільські медичні заклади знаходились, як мовиться, у руїнах. Поступово ситуація змінюється на краще. Хотілося б, щоб це було швидше, але не так все просто».
Після поліпшення ситуації у первинній ланці влада, місцева і регіональна, працює над модернізацією спеціалізованих медичних закладів. Це стосується і Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру. Керівник держави назвав його закладом європейського зразка. Наголосив на необхідності тісного зв’язку первинної медичної ланки із спеціалізованими закладами. Особливо, коли йдеться про онкологічні захворювання. Адже їх рання діагностика дає можливість врятувати життя пацієнту.
У подарунок колектив диспансеру отримав найсучасніший апарат для діагностики раку на клітинному рівні. Головний лікар диспансеру Петро Одарченко, дякуючи гостеві за подарунок, зауважив, що такого діагностичного обладнання поки що не має жоден інший медичний заклад держави.
Віктор Янукович урочисто відкрив відділення лікування пухлин голови та шиї. Закликав медиків не тільки лікувати хворих, а й навчати людей дбати про своє здоров’я. Більше про проблеми медичної реформи на Вінниччині Президент говорив під час наради з адміністративно-господарським активом області. Відзначив позитивні кроки у вирішенні заходів енергозбереження, заміни традиційних видів палива, зокрема природного газу, на альтернативні джерела енергії. Яскравим прикладом є спорудження нового підприємства з виробництва паливних гранул із соломи у селищі Турбів, з роботою якого ознайомився глава держави (на знімку).
Особливе враження на гостя справила зустріч з дітками у новозбудованому торік дитячому садку, де з ініціативи міськради виховання малюків організовано за трьома напрямами — художньо-естетичним, фізкультурно-оздоровчим та музичним. На базі цієї комунальної установи, де працює 37 педагогів та 30 осіб обслуговуючого персоналу, створено перший у місті Центр розвитку дитини.
 
Вінницька область.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).