Арсеній Яценюк («Батьківщина»):

— Справедливість є, якщо за неї боротися. І те, що, незважаючи на всю репресивну машину, прокуратуру, міліцію, продажні суди, корумповану правоохоронну систему і потужну вертикаль влади, наш політичний побратим, людина, яка показала себе справжнім бійцем, людина, яка гідно служила українському народу і була політично ув’язнена — це Юрій Луценко, вийшла на свободу!
Ми як опозиція вимагаємо на тих же підставах, в той же спосіб, у найкоротші терміни прийняти рішення про відновлення справедливості і негайно звільнити Юлію Тимошенко — як особу, яка незаконно ув’язнена. Юлія Тимошенко має бути на свободі.
Політичні переслідування стосуються не лише політиків, а й простих громадян. Тих людей, які, користуючись своїм конституційним правом, висловлюють свою позицію проти режиму і існуючої влади. Так, під сумнозвісною резиденцією Межигір’я було заарештовано декілька десятків активістів і журналістів. Ми звертаємося до працівників правоохоронних органів: вам не за журналістами треба бігати, а за злочинцями.
Наше завдання — зробити з України європейську державу, і саме тому декілька питань, котрі мають бути розглянуті на поточному пленарному засіданні як вимоги опозиції, і включені до порядку денного. В першу чергу ми хотіли б розпочати з питання виборів київського міського голови. Це питання основної цінності демократії, основної цінності, коли людина може обирати і бути обраною. Перенесення виборів в Києві є не що інше, як перенесення виборів і Президента, і парламенту.
Пенсійна реформа, яка приймалася урядом Азарова і голосувалася більшістю, має бути скасована. Буде краще, якщо наші політичні опоненти, насамперед Партія регіонів, визнають публічно, що ця економічна і політична реформа була соціальним провалом, і скасують пенсійну реформу на вимогу опозиції.
Ми також розглядатимемо питання про декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими незаконно ув’язнена Юлія Тимошенко. Це вимоги як Конвенції ООН, так і наших європейських партнерів.
Європейський Союз в очікуванні реальних кроків щодо прийняття законів, які роблять Україну насправді європейською державою з європейськими стандартами, європейськими цінностями і європейськими законами.
Сергій Матвієнков (фракція ПР):
— Сьогодні починається черговий пленарний тиждень, і дуже хочеться сподіватися, що депутати припинять безглузде протистояння і приступлять до конструктивної роботи. Парламент уже в боргу перед нашим народом. Перші місяці нашого скликання в сесійному залі ми реально працювали трохи більше 10 днів, але ж нам необхідно розв’язати чимало важливих питань економічного й соціального характеру. Саме цього чекають від нас люди, а не протистояння, боротьби, блокування трибуни. В країні та світі зберігається, без перебільшення, надзвичайний економічний стан. Падіння ринків, гострі кризові явища посилюють і без того складну ситуацію в нас у країні. Так, в одній з базових галузей економіки — металургії — спад виробництва за останні роки становить уже понад 25%. 2013 рік не обіцяє великих покращень. А це означає, що бюджет недоодержить украй необхідних грошей для виплати зарплат, підвищення пенсій, реалізації соціальних програм. Світ  шукає шляхів вирішення цих проблем. Усі країни ведуть боротьбу за ринки збуту, прагнуть підтримати національного товаровиробника. Щоб Україні вижити в цих умовах, зберегти економічну й політичну незалежність, весь державний механізм і насамперед — парламент повинні мобілізувати свої зусилля та оперативно відповісти на виклики часу. Безумовно, мова, про що ви зараз кричите, історія, культура — найважливіша складова України як незалежної держави, але давайте чесно зізнаємося: політична незалежність без економічної бути не може. Необхідно підтримувати металургію, машинобудування, енергетику, розвивати підприємництво, створювати сприятливі умови для інвестицій і робити це для того, щоб в остаточному підсумку підвищити рівень життя людей. Сьогодні як ніколи парламенту потрібно шукати й ухвалювати необхідні, життєво важливі рішення.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.