і робота на об’єкті «Укриття», і державна турбота про чорнобильців, і розвиток територій, які було забруднено радіацією
Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». За коментарем ми звернулися до голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех.
— За 27 років, які минули з часу Чорнобильської трагедії, ми неодноразово мали змогу переконатися, що катастрофа на ЧАЕС — це багатоаспектне, складне, довготривале явище, яке вимагає постійної уваги, сталих стратегічних підходів. Поняття «подолання наслідків аварії на ЧАЕС» включає в себе і зняття з експлуатації енергоблоків, роботу на об’єкті «Укриття», і державну турботу про чорнобильців, і розвиток територій, які було забруднено радіацією. Ці проблеми необхідно розв’язувати комплексно, а для цього — створити таку систему подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поєднала б у собі матеріальне та медичне забезпечення, реабілітацію постраждалих, екологічне оздоровлення забруднених радіацією територій, і, звичайно, необхідно створити ефективну нормативно-правову базу. Оскільки ці питання потребують невідкладних рішень, ми ініціювали проведення парламентських слухань.
Як відомо, ще 2010 року завершився термін дії Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і вже впродовж чотирьох років переноситься термін подання на розгляд Верховної Ради нової програми. Щоб вона запрацювала з 2014 року, Верховна Рада України повинна її прийняти ще на цій сесії.
Останніми роками проявилася ще одна серйозна проблема. Загальна сума всіх виплат, доплат та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», перевищує можливості державного бюджету. Тому в бюджеті уряд встановлює розміри соціальних виплат в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених бюджетними програмами, а не залежно від розміру мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком. Така неузгодженість призвела до масових звернень громадян до суду з позовами проти держави та акцій протесту чорнобильців.
Величезна проблема — забезпечення чорнобильців житлом, яке, на жаль, будується дуже повільно.
Потребує реформування система забезпечення ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Переконана, що на часі розробка загальнодержавної програми, яка б дала можливість залучити в ці регіони інвестиції, що вкрай потрібні.
Записала Олеся ЛЬВІВСЬКА.
ФАКТ
Право на безоплатні медикаменти залишається тільки на папері. Незважаючи на зростання цін на ліки, фінансування з державного бюджету не збільшується.