Законопроект ВО «Свобода» про заборону штучного переривання вагітності, зареєстрований у Верховній Раді, прокоментував на прес-конференції у Тернополі народний депутат від цієї політичної сили Олексій КАЙДА (на знімку). 

За його словами, це було записано у програмі «Свободи» ще у 2004 році. Спонукає до заборони абортів передусім те, що населення України з кожним роком зменшується. «Крім того, ми заручилися підтримкою церкви, яка давно виступає проти штучного переривання вагітності — і це вагомий аргумент», — сказав народний депутат.

За проведення абортів пропонується ввести адміністративну та кримінальну відповідальність. «Якщо потрібно буде внести зміни до статей Кримінального та Адміністративного кодексів, то ми готові це зробити», — наголосив він. 
Однак є три позиції, коли відповідальність не настає. Якщо вагітність загрожує життю жінки, у разі медичних показань про патологію плоду та випадків, коли вагітність настала після згвалтування. 
На запитання про те, чи не збільшиться кількість підпільних абортів, народний депутат послався на досвід Польщі та інших країн, де така заборона діє. Окрім того, якщо зробити жорсткішим покарання, то кількість охочих порушувати закон зменшиться.
Щоправда, ще велике запитання, чи стане законопроект законом. У нього багато прихильників, але, мабуть, не менше противників. Можливо, питання треба розглядати в комплексі: починати статеве виховання ще у школі, вчити грамотно застосовувати контрацептиви, фінансово підтримувати молоді сім’ї, дбати про доступне житло для них, будувати дитсадки... Забезпечити ці та інші умови для того, щоб поліпшити демографічну ситуацію, набагато складніше, ніж просто заборонити аборти.
 
Тернопільська область.