Рівень води в ріці Стир у Луцьку продовжує підніматися. 16 квітня він досяг рекордної за останні кілька десятиліть позначки — 613 сантиметрів над умовним нулем. Це на півметра більше, ніж під час великих повеней 1999-го і 2006 років. Щоправда до рекордного показника 1932-го не вистачає ще цілого метра.
Заступник начальника облуправління водних ресурсів Олександр Сергушко вважає, що втримати потік води певною мірою допомогло сховище Хрінниківської ГЕС. Нині в обласному центрі підтоплено низку споруд у низинній історичній частині міста. Зокрема на вулиці Лютеранській у воді стоїть будинок відомого в області скульптора Миколи Голованя, який за свою оригінальну архітектуру і численні прикраси фасаду кілька років тому було названо одним із семи чудес Волині.
Затоплено і значну територію центрального парку культури і відпочинку. Прикро, що відновлена минулого року меліоративна система так і не запрацювала. Адже тут є насосна станція, яка могла б відкачувати з каналів зайву воду в річку Стир.
Щодоби на 2—6 сантиметрів підіймається рівень Прип’яті та її притоки Стоходу. Тож ситуація в області залишається тривожною, хоча і контрольованою.
Волинська область.
Річка Стир уже з усіх боків оточила будинок скульптора Миколи Голованя в Луцьку.
Фото автора.