Зрошувальні системи стали чи не єдиним джерелом доходу територіальних громад

Сільські громади Херсонщини готові кістьми лягти, але не віддавати будь-кому працюючі внутрішньогосподарські зрошувальні системи. Лист із пропозицією повернути їх державі, надісланий облдержадміністрацією, справив ефект бомби, що розірвалася. Одні села терміново скликали сходи, в інших своє слово сказали депутати сільрад на сесіях. Проте реакція всюди однаково бурхлива і зводиться до простої думки: ми не надто багаті, щоб робити такі подарунки будь-кому, навіть включно з рідною державою. Хоча можуть бути й винятки.

Повернути готові лише непотрібне
— З дванадцяти сільрад у нашому районі половина вже висловилася категорично проти повернення зрошувальних систем. В їх віданні перебуває близько вісімнадцяти тисяч гектарів зрошення, на семи тисячах з яких — рисові чеки. А рис недарма називають «білим золотом» — це дуже вигідна культура, вирощування котрої приносить стабільний прибуток як сільрадам, так і орендарям зрошуваних земель. Платня за оренду таких ділянок у два з лишком рази більша, ніж богарних, і ці гроші дуже потрібні громадам для вирішення соціальних та комунальних проблем, — зауважує голова Каланчацької райради  Микола Шептура. — Хоча гадаю, що подекуди позиція громад буде інакша. Адже шість тисяч гектарів зрошення в районі не діє через те, що за Союзу їх було адаптовано від використання не «Фрегатів», а застарілих дощувалок ДДА-100М. Вони тоді випускалися на базі Херсонського комбайнобудівного заводу, але їх виробництво вже років із десять, як взагалі припинили. Сільради готові повернути ті мережі, що не діють, бо в них немає коштів на модернізацію.
Система зрошення в степах півдня України — найрозгалуженіша в усій Європі. Але її потужний потенціал задіяно тільки на сімдесят відсотків: на 140 тисячах гектарів земель збирають мізерні врожаї саме через те, що в сільрад та орендарів немає коштів на відновлення частково розкраденого, частково зруйнованого бетонного облицювання каналів, придбання розтягнутих «металістами» засувок, тих самих дощувалок. Усе це — десятки мільйонів гривень, яких сільрадам просто немає звідки взяти. Кабінет Міністрів ще 2011 року рекомендував розглянути можливість передачі внутрішньогосподарських меліоративних систем у державну власність для їх відродження — адже «розтягування» загальнонародного надбання по клаптиках також ні до чого хорошого не призведе. І про це землякам нагадують не тільки урядовці, а й окремі лідери місцевих територіальних громад.
— Потрібно чітко розуміти, що зрошувальні системи будувала держава, і тільки держава спроможна повністю відновити їх роботу. Сьогодні в районі третина зрошуваних земель виведена з обігу через відсутність у органів місцевого самоврядування можливості фінансувати відновлювальні роботи в повному обсязі, — продовжує голова Голопристанської райради Геннадій Попов. — На додачу там, де сільради мають діюче зрошення, вони практично не вкладають грошей у його розвиток, а лише користуються доходами від здачі в оренду ділянок уздовж каналів для вирішення інших невідкладних проблем своїх сіл та селищ. А це — шлях у нікуди: будь-який механізм, навіть із великими запасом міцності, рано чи пізно вийде з ладу, якщо забути про його технічне обслуговування. А в зрошення після трьох з лишком десятиліть експлуатації він тепер швидко вичерпується.
Без гарантій порозуміння не знайти
Утім, відмова сільських рад Херсонщини повертати зрошення державі пояснюється не тільки небажанням втрачати доходи від оренди. В ході дискусії, що вже вихлюпнулася на сторінки регіональних газет, вони відверто висловлюють побоювання, що влада канали та дощувалки забере, а гроші в охорону та обслуговування не вкладатиме. І в результаті втратимо навіть те, що до цього часу вдалося зберегти. Адже таке вже було на початку 90-х років минулого сторіччя, коли держава після передачі систем меліорації сільрадам навіть не внесла їх до списку об’єктів, що не підлягають розпаюванню.
Утім, компроміс таки знайти можна, переконані в районах області, якщо передачу зрошення обумовити конкретними гарантіями для аграріїв. Скажімо, Укрводагентство отримує від сільради системи зрошення і навзамін укладає із органом місцевого самоврядування договір, зобов’язуючись в жорстко обумовлений термін провести ті чи інші ремонтні роботи. І, повернувши воду на певні земельні ділянки, зробити їх більш урожайними. Якщо селяни переконаються у вигідності такої співпраці, то й спротиву щодо передачі не буде. А обіцянкам без гарантій — чи то від чиновників, чи то від бізнесменів — херсонські хлібороби давно відучилися вірити. Адже обпеклися не раз.
Херсонська область.
ФАКТ
За даними управління водних ресурсів у Херсонській області, в 2012 році сільгоспвиробники та інвестори регіону вклали 85 мільйонів гривень на відновлення внутрішньогосподарських зрошувальних систем. У поточному році з держбюджету заплановано профінансувати капітальний ремонт державних водогосподарських об’єктів для відновлення зрошення на площі понад чотири тисячі гектарів.
ДОСЛІВНО
Голова Каховської райради Микола КрупІн:
— У нашому районі встигли розпаювати меліоративну мережу КСП «Любимівське», яку врятувало тільки те, що люди не розтягли її, а продали великій компанії, яка використовує систему за призначенням. Нам вдалося зберегти чималу частину внутрішньогосподарських мереж, які зараз здаються в оренду, а сільради мають завдяки цьому джерело прибутку. За останні три роки на загальні рахунки всіх місцевих бюджетів району за оренду дощувальних машин внутрішньогосподарських мереж надійшло 4,123 мільйона гривень. Значну частину цих грошей було направлено на вирішення проблем водопостачання в селах. А якщо ми передамо мережу державі, то хто буде розпоряджатися цією власністю? І хто компенсує недоотримані місцевими бюджетами кошти?..
(Обласна газета  «Новий день»).