Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 24-й тур.

12 квітня. «Волинь» — «Іллічівець». 0:2. 2 500 глядачів. Рефері — Сергій Лисенчук (Київ). Голи: Полянський, 62, Ордець, 72. Нереалізований пенальті — Рамон («Волинь», 76, поперечина).

«Чорноморець» — «Дніпро». 1:2. 27 163 глядачі. Рефері — Андрій Кузьмін (Миколаїв). Голи: Джедже, 37 — Матеус, 53, Зозуля, 79.

13 квітня. «Шахтар» — «Зоря». 3:0. 38 451 глядач. Рефері — Віталій Романов (Дніпропетровськ). Голи: Кривцов, 81, Мхітарян, 89, Адріано, 90+2.

«Кривбас» — «Таврія». 2:0. 3 950 глядачів. Рефері — Сергій Даньковський (Київ). Голи: Шершун, 37, Самодін, 40.

«Карпати» — «Динамо». 0:1. 25 850 глядачів. Рефері — Ярослав Козик (Мукачеве). Гол: Ідейє, 64. Вилучено Михалика («Динамо», 76, два попередження).

14 квітня. «Говерла» — «Металург» (Запоріжжя). 2:0. 3 300 глядачів. Рефері — Юрій Можаровський (Львів). Голи: Макаренко, 64, Нестеров, 79 (автогол).

«Ворскла» — «Металіст». 1:4. 4 000 глядачів. Рефері — Анатолій Жабченко (Сімферополь). Голи: Будник, 24 (п) — Вільягра, 23, Кристальдо, 44, Марлос, 45+2, Гавьєр, 59. Вилучено Бланко («Металіст», 24, фол останньої надії).

«Арсенал» — «Металург» (Донецьк). 0:2. 1 850 глядачів. Рефері — Костянтин Труханов (Харків). Голи: Траоре, 37, 51.

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 22 м’ячі, Ідейє («Динамо») — 14, Гавьєр («Металіст») — 11.

Гол Генріха Мхітаряна у ворота «Зорі» став його 22-м влученням у нинішньому сезоні. А це означає, що вірменський футболіст зрівнявся з екс-нападниками київського «Динамо» Сергієм Ребровим і Максимом Шацьких, які в сезонах 1997/98 і 2002/03 відповідно також забивали по 22 м’ячі за сезон. Але Генріх має чудовий шанс поліпшити свій показник. Адже до завершення чемпіонату — ще шість турів.

Відтепер ми можемо не переживати за чистоту вітчизняного футболу. Нарешті знайшлася людина, котра вирішила взяти на власні плечі цей важкий тягар. Коментуючи поєдинок в Одесі і, зокрема, суддівство, наставник «Дніпра» Гуанде Рамос сказав:

— Окрім того, що ми повинні боротися проти суперника, додатково доводиться боротися проти арбітрів, що не справедливо. Я боротимуся за те, щоб український футбол був чистим, а чистим він поки що не є. Так грати у професіональний футбол не можна...

Благородна мета. Як кажуть у таких випадках, хай Бог помагає вам, сеньйоре Рамос. Але, якщо серйозно, то «Дніпро» у весняній частині чемпіонату, справді, надто потерпає від суддівських помилок.

Як і обіцяв тренер «Карпат» Нікола Костов, його підопічні серйозно налаштувалися на гру з «Динамо». Львів’яни почали потужно і вже на другій хвилині сам на сам із Ковалем вийшов Марселіньо, але пробити влучно не встиг, бо юний воротар киян зіграв бездоганно — сміливо і блискавично.

Через хвилину як виник сумнівний момент у карному майданчику гостей, коли м’яч влучив у руку Віди. Рефері порушення не побачив. Можливо, він вирішив, що динамівець не міг сховати руку...

Під кінець тайму ще одну чудову нагоду забити мав Марселіньо. Він зблизька пробив головою, але не влучив. Натомість динамівці в першій половині нічим не запам’яталися. Втім, варто не забувати, що вони мали серйозні кадрові проблеми. З різних причин не змогли зіграти ключові виконавці — Ярмоленко, Хачериді та Аруна. 

Але почався другий тайм, пішла його друга хвилина і гості, як і господарі в першому, мали забивати. Та Гусєв, котрого вивели на ударну позицію, влучив у воротаря.

Гра була обопільно гострою. Але зиск із ситуації мали кияни, котрі відмінно розіграли стандарт. Велозу подав кутовий, а Ідейє стрибнув рибкою на цю передачу й ефектно забив головою. Це був особливий момент для Брауна. Адже він перервав свій гольовий «піст», котрий тривав з 30 листопада минулого року (18-й тур).

Мабуть, варто сказати й про те, що у складі «Динамо» після тривалої перерви на заміну вийшов Олександр Алієв. Одне слово, гості вистояли, хоч і залишилися в меншості. До честі львів’ян, вони билися, мов леви, протягом зустрічі й до останніх секунд, мали нагоди забити. Але вдача була не на їхньому боці.

Лише добу «Динамо» перебувало на другому місці. Але з нього їх посунув «Металіст». Харків’яни не розгубилися в Полтаві, коли залишилися в меншості й пропустили з пенальті. У підсумку — надпереконлива перемога на класі команди Мирона Маркевича.

 

 

Грають «Карпати» і «Динамо».
 
Генріх Мхітарян.
 

 

Фото Євгена КРАВСА і з сайту ФК «Шахтар».