Президент України Віктор Янукович завершує підготовку щорічного Послання до Верховної Ради України та українського народу. Про це повідомив на брифінгу в парламенті лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
— У травні буде прийнято відповідне рішення з цього питання. Президент сам визначиться, як він буде чинити в цьому питанні, — сказав О. Єфремов, додавши, що Віктор Янукович може прийти до парламенту лише в тому разі, якщо в ньому не буде блокування.
— Якщо парламент буде готовий нормально слухати і конструктивно працювати, думаю, Президента нічого не стримає, і він буде готовий виступити в парламенті. Якщо будуть абсолютно беззмістовні дії, то логіки виступати перед таким парламентом у керівника держави не буде.
Лідер фракції Партії регіонів також відзначив, що в травні Верховна Рада має ухвалити в цілому пакет так званих євроінтеграційних законопроектів. Водночас він наголосив, що це — не прийняття законопроектів для Євросоюзу. Адже, за великим рахунком, ми імплементуємо в своїй державі європейські стандарти життя і нам безглуздо відмовлятися від багатьох законодавчих норм, які успішно працюють у країнах ЄС.
Для голосування за євроінтеграційні законопроекти парламентська більшість готова навіть на співпрацю з меншістю, адже комуністи не голосуватимуть за них. «Ми будемо шукати компроміс із представниками нашої опозиції», — заявив парламентарій.
О. Єфремов також висловив думку, що законопроект про скасування депутатської недоторканності, який уже отримав висновок Конституційного Суду, може бути ухвалений найближчим часом. Однак якщо водночас розглядатиметься питання про позбавлення недоторканності і Президента, і суддів, то це потребує зовсім іншої процедури — нового висновку КС та внесення змін до Конституції не менш як 300 голосами депутатів. «І це знову шлях в нікуди, обман виборців», — вважає лідер регіоналів. О. Єфремов запропонував створити робочу групу для опрацювання та узгодження всіх законопроектів щодо позбавлення недоторканності та скасування пільг.
Коментуючи вимоги опозиції про декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими засуджено екс-прем’єрку Ю. Тимошенко, лідер регіоналів вкотре підкреслив: не можна приймати зміни до Кримінального кодексу під одну людину.