Погоджувальна рада
Судячи з учорашньої погоджувальної ради лідерів фракцій та голів парламентських комітетів, Верховна Рада нинішнього пленарного тижня працюватиме в нормальному режимі. Звісно, якщо політика знову не переважить здоровий глузд. Політичні питання, на яких наполягає опозиція, зокрема, про вибори в Києві та про відповідальність Кабінету Міністрів, включено до порядку денного.
Тож одразу на початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Володимир Рибак звернувся до лідерів фракцій та всіх народних депутатів України з проханням більше не блокувати роботу парламенту. Він висловив сподівання, що напередодні травневих свят та Великодня робота парламенту буде продуктивною.
До порядку денного сесії на нинішній пленарний тиждень (16-19 квітня) включено 110 питань, із них частина ті, що не були розглянуті минулого тижня через блокування. На цей тиждень заплановано і розгляд пакета так званих євроінтеграційних законопроектів.
Питання про призначення виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради, на чому наполягає опозиція, також є у порядку денному сесії на вівторок. Проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів, внесений групою народних депутатів від опозиційних фракцій, заплановано на п’ятницю, 19 квітня. А першим питанням у вівторок депутати мають розглянути законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України щодо повноважень Рахункової палати. Окрім того, депутати мають схвалити рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних військових навчаннях, а також розглянути 27 урядових законопроектів.
У середу, 17 квітня, о 15 годині відбудуться парламентські слухання про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Під час виступів лідерів фракцій керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що регіонали готові розглядати законопроекти про скасування депутатських пільг, а також закликав не зволікати з ухваленням пакета євроінтеграційних законопроектів, які спрямовані на інтеграцію України з Європейським Союзом та запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. Водночас О. Єфремов висловився проти ідеї створити робочу групу для подальшого опрацювання законопроектів у сфері боротьби з корупцією, ухвалення яких також є однією з вимог ЄС для України, щоб не згаяти час. Оскільки ці законопроекти вже погоджено на найвищому рівні керівництва Євросоюзу. Партія регіонів також запропонувала включити до порядку денного проекти постанов про відзначення 70-річчя визволення України та Києва від німецько-фашистських загарбників.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що питання про відставку уряду треба розглядати в парламенті не пізніше середи. Він також висловив думку, що в разі відставки М. Азарова прем’єром не можна призначати жодну особу, яка сьогодні працює у владі. Адже нині говорять про імовірне призначення на посаду прем’єр-міністра Сергія Арбузова, котрий нині обіймає посаду першого віце-прем’єра.
Фракція КПУ запропонувала запросити на годину запитань до уряду в п’ятницю міністра аграрної політики та продовольства Миколу Присяжнюка. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко також заявив, що комуністи наполягають на переголосуванні проекту закону, який передбачає скасування пенсійної реформи. Однак Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що він не буде виносити на голосування одне питання декілька разів. «Регламент треба виконувати», — наголосив Рибак.
Фракція КПУ також наполягає нинішнього пленарного тижня проголосувати за скасування медичної реформи, за збереження назв вулиць, пов’язаних із героями Великої Вітчизняної війни.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував провести у Верховній Раді «День Європи», під час якого розглянути всі законопроекти щодо євроінтеграції. Окрім того та вищезгаданих політичних питань, опозиція наполягає на розгляді та ухваленні проектів законів, внесених керівниками трьох опозиційних фракцій, про створення Національного антикорупційного бюро та про антикорупційну перевірку чиновників усіх рівнів. А. Яценюк також повідомив, що вже подано судовий позов щодо позбавлення мандата депутата від ВО «Батьківщина» Юрія Одарченка та звернувся до глави парламенту В. Рибака з проханням вжити заходів щодо припинення ситуацій з позбавленням мандатів народних обранців.
А основні вимоги опозиції залишаються незмінними — проведення виборів у Києві, скасування пенсійної реформи, відставка уряду та декриміналізація статей, за якими засуджено Тимошенко. А також скасування недоторканності не лише з народних депутатів, а й із Президента та суддів.
«Свобода» закликала переголосувати законопроекти, прийняті 4 квітня під час засідання парламенту на вулиці Банковій. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок також закликав розглянути питання про політичну відповідальність міністра внутрішніх справ та голови СБУ за участь правоохоронних органів у політичних переслідуваннях, створити тимчасові слідчі комісії щодо перевірки фактів незаконного захоплення підприємств, щодо причетності міністра освіти Дмитра Табачника до розкрадання культурних цінностей та бюджетних коштів.
Позафракційний депутат Олег Ляшко звернув увагу на те, що у рамках медичної реформи у Києві збираються закрити 23 лікарні.
Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко підкреслив, що схваленням так званих євроінтеграційних законопроектів Верховна Рада дасть позитивний сигнал Європі щодо підписання угод між Україною та ЄС, які готуються на осінь.
Зрештою, на погоджувальній раді вирішили у п’ятницю під час години запитань до уряду заслухати міністра аграрної політики та продовольства, потім депутати зможуть поставити свої запитання, після чого розпочнеться розгляд питання про недовіру уряду.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Цитата
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
— Давайте домовимося, що ми більше не блокуємо. Є трибуна, ми все кажемо, все обговорюємо, але не блокуємо.
Спірідон Кілінкаров, Петро Симоненко.
Павло Петренко, Андрій Кожем’якін.