Україна налаштована на активну співпрацю і постійний діалог з Парламентською асамблеєю Ради Європи. Про це Голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив учора під час зустрічі із співдоповідачами комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами—учасницями Ради Європи (Моніторинговий комітет) пані Марієттою де Пурбе-Лундін (на знімку) та пані Мейліс Репс .

 

В. Рибак наголосив, що під час його нещодавньої зустрічі з Президентом ПАРЄ паном Жан-Клодом Міньйоном сторони були спільні в тому, що поглиблення співпраці України з ПАРЄ сприятиме успішному проведенню широкомасштабних реформ в нашій державі.

В. Рибак повідомив, що протягом минулого року Верховна Рада провела значну роботу щодо підготовки і прийняття законопроектів, які є умовами повного виконання Україною обов’язків і зобов’язань перед Радою Європи.

Серед них він назвав ухвалення законів «Про громадські об’єднання», «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», внесення змін до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про Регламент Верховної Ради України», новий Кримінальний процесуальний кодекс України.

За словами Голови Верховної Ради, нині одним із найважливіших зобов’язань залишається питання щодо зміни ролі та функцій Генеральної прокуратури у контексті здійснення загального нагляду за додержанням законів, і нині в тісній співпраці з експертами Ради Європи готується новий закон України «Про прокуратуру».

В. Рибак також зазначив, що План дій РЄ для України на 2011—2014 роки. є «практичним інструментом сприяння Україні у виконанні зобов’язань та обов’язків перед Радою Європи, а також здійсненні внутрішніх реформ».

Керівник парламенту наголосив, що 315 із 349 народних депутатів підтримали Заяву Верховної Ради України «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», яка, за його словами, об’єднала депутатський корпус.

Голова Верховної Ради зазначив, що український парламент налаштований на прийняття необхідної правової бази для виконання завдань, поставлених перед нашою державою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

«Ми розраховуємо на всебічну підтримку Парламентської асамблеї та її сприяння у підготовці необхідної правової бази», — заявив він.

В. Рибак також висловив сподівання, що на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді 2013 року Угоду про асоціацію буде підписано.

На прохання співдоповідачів В. Рибак також розповів про поточну ситуацію у Верховній Раді. За його словами, робота вищого законодавчого органу була ускладнена через блокування, але нині ситуація нормалізувалася. Керівник парламенту зазначив, що до порядку денного внесено всі законопроекти, на розгляді яких наполягала опозиція.

«Ситуація покращилася, і я переконаний, що Верховна Рада працюватиме, — наголосив В. Рибак. — Є настрій на роботу, і мова про її розпуск не йде».

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак наголосив, що надзвичайно важливою є підготовка нової редакції Конституції.

«Прийняття змін до Конституції України вимагатиме наявності конституційної більшості у Верховній Раді. Тому надзвичайно важливою є підготовка нової редакції Основного Закону, яка отримає підтримку всіх політичних сил, представлених в українському парламенті», — підкреслив він. Водночас В. Рибак не виключив, що деякі питання конституційної реформи потребуватимуть винесення на всенародне обговорення.

У цьому зв’язку, зазначив керівник парламенту, важливою є роль Конституційної Асамблеї, до співпраці з якою залучено експертів з Ради Європи та Венеціанської комісії.

Прес-служба Верховної Ради України

ДО РЕЧІ

На розгляд депутатів на поточному пленарному тижні буде винесено сім законо-проектів щодо євроінтеграції, і до кінця травня парламент планує ухвалити ще низку законодавчих актів на виконання зобов’язань перед ЄС.

ДОСЛІВНО

 

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

«Глибинні реформи неможливі без проведення системної конституційної реформи в Україні, а також прийняття низки законопроектів у ключових сферах суспільного життя України».

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.