Охочі оформити субсидію на оплату послуг ЖКГ зможуть взяти довідки про доходи у Пенсійному фонді, а не лише за місцем роботи. Про це розповіла начальник відділу департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Довидовська.

— Міністр соціальної політики України Наталія Королевська заявила, що порядок видачі житлових субсидій буде спрощено ще більше, — зазначила вона. — Відповідну постанову вже прийнято, але ще не опубліковано.

Щоб одержати субсидію, власник житла надає в районне управління праці й соціального захисту населення за місцем проживання паспорт, заяву із зазначенням ідентифікаційного номера й особових рахунків житлово-комунальних підприємств, декларацію про доходи і майновий стан, а також довідку, яка це підтверджує. Непрацездатним громадянам необхідно надати лише заяву і декларацію. Ці документи можна заповнити безпосередньо в управлінні соціального захисту населення або надіслати поштою.

Оформити житлову субсидію зможуть також і студенти. Для того щоб це зробити, студенти, що навчаються за рахунок бюджету і проживають у гуртожитку, мають взяти довідку з місця навчання про стипендію за останні шість місяців і довідку про тимчасову прописку в гуртожитку.

Мають право на субсидію й студенти-контрактники, які живуть у гуртожитку, але лише у тому разі, якщо контракт на навчання оформлено не з ними, а з їхніми батьками, родичами та іншими особами. Вони мають взяти відповідну довідку з ВНЗ. Документи на одержання субсидій оформляють в управлінні праці і соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Довідково

Близько 120 тисяч родин у Дніпропетровській області одержують субсидії на оплату послуг ЖКГ. В опалювальному сезоні 2012—2013 років право на житлову субсидію одержали 1333 студента в Дніпропетровській області: 552 — з Кривого Рогу, 396 — із Дніпропетровська, 151 — із Павлограда, 142 — з Нікополя і 86 — із Дніпродзержинська.

До речі

Якщо в родині хто-небудь відсутній тривалий час (працює, навчається в іншому місті, перебуває в місцях позбавлення волі) і родина має довідку про це, то її сукупний дохід і відповідно кількість осіб, на яких нараховується субсидія, вираховується з тих, хто залишився.

Якщо людина звернулася по виплату не пізніше двох місяців з початку опалювального сезону, вона отримає компенсацію також і за «пропущені» місяці.

 

Чому зривається реформування ЖКГ

Політика міської влади Дніпропетровська ставить під загрозу виконання програми реформування у сфері ЖКГ поточного року щодо створення ОСББ та ЖБК. Починаючи з минулого року, у місцевому бюджеті не передбачено коштів на проведення капітальних ремонтів будинків, які передають з комунальної власності міста, хоча таке фінансування обумовлено законодавством. Громадські організації виступили з протестом проти такого ставлення до закону.

Незаперечним став той факт, що ОСББ — це не просто один із напрямків реформування житлово-комунального господарства, а його основа. Законодавчо закріплено, що колишній власник зобов’язаний брати участь у першому після приватизації капітальному ремонті будинку, де створено ОСББ. Відповідно, така фінансова підтримка стає стимулом для створення нових ОСББ.

З 2004 по 2012 роки включно Дніпропетровськ був піонером фінансування ремонту ЖБК та ОСББ. Розподіляли кошти до 2012 року районні ради. І самі ОСББ та ЖБК брали безпосередню участь у розподілі цих капіталовкладень.

«З 2012 року на ремонт ЖБК грошей не виділяють. У бюджеті 2013 року не передбачено коштів на фінансування капітальних ремонтів у будинках ОСББ, розподіляє гроші сьогодні управління житлового господарства міськради, — зазначає голова Дніпропетровської міської Асоціації ОСББ та ЖБК «Наш дім» Павло Хобот. — Тому ми звертаємося до міського голови з листом і акцентуємо увагу на тому, що така зміна міської політики призводить до того, що програму реформування у сфері ЖКГ просто не буде виконано цьогоріч».

У своєму зверненні громадські працівники просять міського голову внести зміни до програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Дніпропетровська та передбачити виділення коштів на капітальний ремонт усіх будинків, незалежно від того, хто є балансоутримувачем. Також розробити чітку і прозору модель виділення цих грошей.

«Це прецедент для Дніпропетровщини, адже навіть такі невеликі міста як Павлоград і Нікополь змогли передбачити у своєму бюджеті кошти на ремонт, — розповіла заступник голови Національної ради при КМУ з питань створення та сприяння функціонування ОСББ Катерина Чижик. — Одним із кроків є наш відкритий лист. Сподіваюся, що процес врегулювання співпраці буде дуже активним. Незважаючи на державну підтримку, на міському рівні ОСББ та ЖБК не є пріоритетним напрямком. Цю ситуацію нам хотілося б змінити».

Мал. Миколи КАПУСТИ.