Дедалі частіше слова алкоголь і правопорушення фігурують у міліцейських зведеннях. І вже нікого не дивує така закономірність: у п’яному вигляді скоєно більшість убивств та завдано тяжких тілесних ушкоджень.

Днями до чергової частини Свердловського МВВС (Луганська область) зателефонував чоловік і монотонним голосом повідомив шокуючу новину. За його словами, напередодні він убив людину. Протягом кількох хвилин на вулицю Буханька, що розташована в приватному секторі, було направлено слідчо-оперативну групу. Прибувши за зазначеною адресою, співробітники міліції ввійшли до обійстя, де побачили чоловіка. Як з’ясувалося, це саме він зробив страшну заяву по телефону. Господар вказав рукою на літню кухню і сказав: «Він там...» У брудному напівтемному приміщенні просто на підлозі лежав труп невідомого громадянина з ознаками насильницької смерті. Підозрюваного було одразу ж затримано. Він допоміг установити особу убитого, а також розповів у всіх подробицях, що сталося напередодні трагедії. Своєї провини чоловік не заперечував, однак у всьому винив не себе, а... спиртне. «Якби не клята горілка, я б так ніколи не вчинив», — повторював він міліціонерам.

Стало відомо, що під час застілля між чоловіками виникла суперечка. А як останній довід господар вирішив використати кухонний ніж. Завданий ним удар в ділянку грудної клітки виявився для гостя смертельним. У цей час слідчим відділом Свердловського МВ ГУМВС стосовно 54-річного свердловчанина відкрито кримінальне провадження за статтею 115 ч. 1 (навмисне вбивство) КК України. Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від семи до п’ятнадцяти років.

На жаль, від дорослих не відстають і діти, вони теж досить часто ступають на кримінальний шлях. За даними Генеральної прокуратури України, у стані алкогольного сп’яніння дітьми скоюється кожен 10-й злочин.

Наприклад, у Дніпропетровській області, якщо вірити статистиці, правоохоронці під час весняних канікул затримали за адміністративні правопорушення 71 школяра. До адміністративної відповідальності було притягнуто понад 60 підлітків; 19 — за розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях, 49 — за куріння. Двоє неповнолітніх були затримані за кримінальні злочини. «15 неповнолітніх перебували в розшуку, на сьогоднішній день усіх повернули в сім’ю, — розповіла начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх ГУ МВС України в області Ірина Качинська. — Також було кілька фактів втягнення підлітків у кримінальну діяльність і пияцтво. Всі вони розслідуються».

Вл. інф.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.