Нещодавно в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся навчально-методичний семінар «Роль законодавця у зміцненні верховенства права на основі європейських та міжнародних стандартів». Учасників привітав Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. У своєму вітальному листі він, зокрема, наголосив на актуальності вивчення зарубіжного та вітчизняного досвіду законодавчої діяльності для подальшого зміцнення верховенства права в Україні на загальновизнаних міжнародно-правових засадах.

Цей захід є етапом спільного проекту Інституту законодавства та Інституту ім. Т. М. С. Ассера (Гаага, Нідерланди), що реалізується під керівництвом Олександра Копиленка, директора Інституту законодавства члена-кореспондента НАН України, у рамках програми МАТРА «Верховенство права» за сприяння уряду Нідерландів.

Учасниками навчально-методичного семінару були працівники комітетів та Апарату Верховної Ради України, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, центральних органів виконавчої влади, судів, місцевих органів влади, наукових і вищих навчальних закладів. До роботи навчально-методичного форуму долучилася і громадськість. Зокрема, представники ВГО «Майбутнє країни».

Слід зазначити, що підготовка семінару відбувалася в тісному співробітництві з Комітетом Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя. Його голова академік НАПрНУ Сергій Ківалов відзначив важливість утвердження верховенства права в Україні як засади її демократичного розвитку.

Із промовами на відкритті семінару виступили перший заступник директора Інституту законодавства академік НАПрН України Олег Зайчук, старший менеджер програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди в Україні Людмила Біленко, представник Інституту ім. Т. М. С. Ассера Вібе Доума. Окрім іншого, підкреслювалася необхідність врахування вимог європейської правової системи у контексті наближення українського законодавства до законодавства ЄС, а також відзначалася важливість розвитку співробітництва правників України та Нідерландів.

Інститут ім. Т. М. С. Ассера представляли головні наукові співробітники відділу досліджень д-р Вібе Доума та д-р Тамара Такач, а також науковий співробітник Клаудіо Матера.

Програма семінару передбачала розгляд низки комплексних проблем, що стосувалися і теоретичних, і практичних аспектів.

Так, тематика першої сесії «Верховенство права та відкрите врядування — стандарти законодавчої діяльності» надала можливість європейським та українським фахівцям розкрити такі теми: принципи конституційного права, які забезпечують верховенство права в законодавчій діяльності; реалізація стандартів міжнародного та європейського права щодо верховенства права в Україні; шляхи наближення до стандартів ЄС, що обираються державами — не членами; конституційно-правові засади та досвід законодавчої діяльності парламенту України; порівняльний огляд правил парламентського законотворення в Нідерландах, Італії та Угорщині; норми ЄС щодо участі громадськості у законотворенні; вдосконалення механізмів участі громадян України в законотворчій діяльності; доступ громадян до законодавчих актів тощо.

Друга сесія семінару стосувалася проблем, пов’язаних із забезпеченням верховенства права у процесі реалізації законодавства, які було розглянуто через призму правозастосовної діяльності та з урахуванням галузевого підходу.

Зокрема, у виступах ішлося про особливості правореалізації в ЄС та Україні в адміністративній та кримінальній сферах, також було висвітлено регуляторну та охоронну функції кримінального права України; окреслено питання боротьби з корупцією в ЄС та Україні.

Серед українських доповідачів слід відзначити професора Ніну Нижник, завідувачку відділу Інституту законодавства Верховної Ради України, професора Анатолія Мірошниченка, заступника декана, та професора Петра Андрушка, завідувача кафедри юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка, професора Руслана Стефанчука, завідувача кафедри Національної академії прокуратури України, та інших.

Презентації та виступи експертів супроводжувалися ґрунтовними дискусіями, що активно ініціювалися учасниками семінару. Їхню роботу було забезпечено друкованими та електронними методичними матеріалами, до яких входили тематичні монографічні видання та збірки актів європейського права у перекладі українською мовою.

Після завершення навчально-методичного семінару слухачам було урочисто вручено сертифікати, видані спільно Інститутом законодавства Верховної Ради України та Інститутом ім. Т. М. С. Ассера.

Проведенню заходу передувала робота українських та голландських експертів під час засідання круглого столу в Інституті ім. Т. М. С. Ассера «Сприяння впровадженню принципу верховенства права: досвід Голландії, Європейського Союзу та України», що відбувся у грудні 2012 р.

На ньому були обговорені питання, що стосувалися правових засад, особливостей і голландського, і українського законодавчого процесу, які сформувалися в державах на основі традицій національного права та сучасних здобутків світової правової науки; теоретико-правового аналізу проблем впровадження принципу верховенства права в Україні та аналізу сучасних напрацювань Нідерландів і міжнародних організацій із забезпечення верховенства права у процесі законодавчої діяльності.

Окрему увагу було приділено таким аспектам проблеми, як належна якість законодавства, його впроваджуваність — реальна здатність регулювати суспільні відносини, та оцінка його впливу на вирішення загальнозначущих питань, важливість ролі зацікавлених кіл та громадянського суспільства в законодавчій роботі, специфіка конвергенції стандартів ЄС, ОЕСР та ООН у голландське та українське законодавство.

Співпраця Інституту законодавства та Інституту ім. Т. М. С. Ассера сприяє проведенню науково-прикладних досліджень щодо правових механізмів інтеграції України у європейський правовий простір та науково-правового забезпечення законотворчої діяльності.

Представник Інституту ім. Т. М. С. Ассера Вібе Доума (ліворуч) та перший заступник директора Інституту законодавства академік НАПрН України Олег Зайчук.

Фото надано Інститутом законодавства Верховної Ради України.