Учора, перебуваючи в Одесі, заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський (на знімку) взяв участь у роботі виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя.

Виступаючи під час слухань «Місце та роль Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції», що відбулися в рамках засідання комітету, Руслан Кошулинський, як повідомляє його прес-служба, наголосив на актуальності порушених питань. Він зауважив, що «створення судової системи, яка забезпечуватиме справедливий розгляд справи, є необхідною передумовою реалізації ідеї правової держави».

Під час свого виступу Руслан Кошулинський звернув увагу на проблему катастрофічно низького рівня довіри громадян України як до влади загалом, так і до її судової гілки зокрема. «Впевнений, варто проаналізувати та узагальнити наслідки і здобутки тих кардинальних реформ, яких у 2010 році зазнало вітчизняне судочинство. Стою на тому, що реформування інститутів судової влади і системи її законодавчого забезпечення повинно проводитися в інтересах не конкретних суддів чи суддівських інституцій, а 46 мільйонів громадян, права і свободи яких покликані іменем України охороняти судді», — підкреслив політик.
Конкретизуючи проблеми, Р. Кошулинський зазначив, що сьогодні українські суди у більшості випадків підтримують сторону обвинувачення у кримінальному процесі, внаслідок чого в Україні надзвичайно високий рівень обвинувальних вироків. Він також звернув увагу на те, що задовольняються близько 90 відсотків позовів органів влади про заборону мирних зібрань. Політик додав, що такого роду рішення можуть прийматися з посиланням на норми законодавства УРСР, яке втратило чинність з ухваленням Конституції України. «Сьогодні до адміністративної та кримінальної відповідальності можуть бути притягнені автори листівок із написами, що не подобаються представникам влади», — наголосив Р. Кошулинський.
Заступник Голови Верховної Ради також звернув увагу на необхідність обговорення проблеми функціонування Верховного Суду України. «Інститут Верховного Суду повинен бути реформований з наданням йому ролі одного із ключових органів у системі стримувань та противаг та наданням йому реальних повноважень формування єдиної правозастосовної практики. Це необхідний крок для повернення довіри громадян до українського судочинства», — сказав політик.
Він висловив сподівання, що «найближчим часом будуть знайдені рішення між депутатами, суддями, науковцями, адвокатами та іншими правниками щодо реформування інституту Верховного Суду та запропоновано варіант змін до чинного законодавства України, який відповідатиме вимогам Конституції України та Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і влаштує як правників, так і український народ».
ДОСЛІВНО
Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський:
«Забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя є необхідною передумовою існування України не тільки як інвестиційно привабливої країни, а і як держави, яка поважає кожного громадянина та готова надати йому гарантії захисту власних прав».