Учора зранку до Центральної клінічної лікарні №5 до ув’язненої Юлії Тимошенко прибули Юрій Луценко та народні депутати України Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Арсен Аваков, Сергій Пашинський. Вони зайшли до лікарні о 10.42, пообіцявши журналістам прокоментувати згодом своє побачення із засудженою.

«Відповідно до закону, Тимошенко звернулася до ДПС, і вони зобов’язані надати можливість зустрітися з нею. Учора Державна пенітенціарна служба України зробила заяву, що Тимошенко звернулася до них з приводу зустрічі з Луценком, Турчиновим і зі мною», — заявив А. Яценюк. Але ДПС напередодні повідомила й про те, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко відмовилася від доправлення її до Київського районного суду Харкова, де саме на 12 квітня було призначено засідання суду у справі ЄЕСУ, але при цьому призначила побачення зі своїми однопартійцями.

За планом опозиціонерів, акція «Вставай, Україно!» мала стартувати в п’ятницю о 15.00 у центрі Харкова. Учасники акції збиралися пройти ходою від пл. Рози Люксембург до площі Руднєва, до будинку Апеляційного суду Харківської області, де мало відбутися засідання суду.

Загалом до міськради надійшло 11 заявок на акцію «Вставай, Україно!» від п’яти районних організацій «Батьківщини», партії «УДАР», ВО «Свобода».

Харківська міська рада виступила проти акції опозиціонерів. У результаті Окружний адміністративний суд прийняв рішення заборонити ходу і мітинг опозиції в Харкові. Міськрада пропонувала перенести акцію на вихідні, мотивуючи тим, що заявленим маршрутом проходить 28 автобусних маршрутів, близько 200 одиниць автомобільного транспорту, чотири трамвайні маршрути, не кажучи вже про напружений рух по одному з головних транспортних коридорів міста — Московському проспекту, контактної електричної мережі електротранспорту, яку необхідно відключати під час проведення таких заходів. На що опозиція відповіла так: оскаржувати рішення суду опозиціонери не будуть, але подадуть нове повідомлення до міськради про проведення акції.

Станом на вчора 13.00 представники опозиції так і перебували на дев’ятому поверсі в лікарні «Укрзалізниці», чекаючи на зустріч з Юлією Тимошенко.

Як заявив журналістам народний депутат України Арсен Аваков, тюремники тягнуть час для того, щоб позбавити лідерів опозиції, які приїхали до Харкова, можливості взяти участь у всеукраїнській акції «Вставай, Україно!» перед будинком Апеляційного суду Харкова.

 

Харків.