Тоді, коли чи не вся територія Івано-Франківщини балансувала на межі великого паводку, з берегів річки Прут 800 заходами вантажівок протягом десяти днів вивезли щонайменше 20 тисяч тонн гравію.
Завантажені доверху машини потрапили в поле зору правоохоронців на березі річки в селі Шепарівці Коломийського району. Там працювали три одиниці спецтехніки та шість вантажівок «Вольво», кожна з яких за один раз може перевезти від 25 до 30 тонн піщано-гравійної суміші. Працівники прокуратури, враховуючи нинішню ситуацію із загрозою підтоплення населених пунктів, які розташовані в низинах русел річок, відразу розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 240 КК України — порушення правил охорони або використання надр.
Коментуючи цей факт, заступник прокурора області Олег Кіпер сказав, що видобуток відбувається без відповідних дозвільних документів. Точніше кажучи, застукані на гарячому особи показали папери, де було вказано, що копалини вибирають з метою берегоукріплення. Але вже попередньо встановлено, що гравій вивозити для будівництва торгового центру в Коломиї.
Наразі завантажені машини вилучено і вони перебувають на арештмайданчику. Також встановлюють осіб, які організували незаконний видобуток корисних копалин, та матеріальні збитки, завдані довкіллю. Згідно із санкціями вищеназваної статті їх може бути позбавлено волі на термін до двох років або ж оштрафовано на суму від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Івано-Франківська область.