Після стрімкого здешевлення цукру в Херсоні до 5,1 гривні за кілограм, так само стрімко ціни почали й зростати. Городяни вражені: у дрібнооптових магазинах, де вони звикли затарюватися крупами, борошно і солодким продуктом, протягом всього лише двох днів вартість цукру збільшилася до 5,5 гривень! Причому це відбулося одночасно в торговельних точках різних фірм, через що споживачі підозрюють трейдерів у антиконкурентній змові. Але комерсанти стверджують — жодної змови. Просто відпускні ціни синхронно підняли виробники з двох причин: по-перше, держава також збільшила їх для закупівлі цукру до держрезерву, а по-друге, ринок реагує на сезон підвищеного попиту, коли підприємства-переробники починають створювати резерви сировини для виготовлення варення, соків та джемів з ранніх сортів фруктів та ягід.
Однак заходи державного регулювання ринку убезпечили херсонців від іншої напасті — сезонного підвищення роздрібної ціни на борошно, що завжди розкручується саме навесні. Уже в лютому, коли намітилися перші ознаки подорожчання, посередницькі структури швиденько назамовляли на елеваторах значні партії пшеничного борошна і засипали ним сховища, очікуючи, коли воно подорожчає, і можна буде добре заробити на його перепродажі. Аж тут Аграрний фонд України вийшов на регіональний ринок з інтервенціями і забезпечив борошном за фіксованими цінами п’ять місцевих хлібозаводів — найбільших покупців цього стратегічного товару. Тож розчарованим перекупникам довелося поспіхом викинути в роздрібну мережу свої запаси. Ще й оголосити на борошно 10-відсоткові «великодні знижки», стимулюючи попит. Адже якщо залежане борошно швидко не розберуть, воно й зіпсуватися може.
Херсон.