11—12 квітня у Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) в Таврійському палаці проходило 39-те засідання Ради Міжпарламентської асамблеї країн СНД.
 
Відкрила засідання і виступила з привітальним словом Голова Ради МПА СНД, Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентина Матвієнко. Вона привітала Володимира Рибака з обранням його на пост Голови Верховної Ради України і з тим, що він уперше бере участь у новому ранзі керівника українського парламенту в засіданні Ради МПА СНД.
 
У засіданні взяли участь керівники парламентських делегацій держав—членів МПА СНД. Валентина Матвієнко підкреслила, що вперше на засіданні Ради глав держав СНД 5 грудня в Ашгабаті вона виступила з інформацією про діяльність Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць СНД. Вона заявила, що Рада глав держав СНД схвалила проведену роботу і запропонувала Міжпарламентській асамблеї продовжити діяльність з розвитку міжпарламентської взаємодії держав Співдружності в політичній, економічній, правовій та інших сферах. Голова Ради МПА СНД, Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентина Матвієнко доповіла про дату проведення неформальної зустрічі глав парламентів держав—учасниць СНД у Кишиневі 2013 року.
 
12 квітня в актовому залі парламентського центру Санкт-Петербурга відбулася Міжнародна парламентська конференція «Роль парламентських організацій у розбудові Європи без ліній поділу». Організатори конференції — Міжпарламентська асамблея держав—учасниць СНД і Парламентська асамблея Ради Європи. Перед учасниками конференції виступили Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон, Голова Ради МПА — учасників СНД Валентина Матвієнко, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак та керівники парламентських делегацій країн СНД.
 
Жан-Клод Міньйон, виступаючи в Санкт-Петербурзі, зазначив, що виповнюється 15 років від дня підписання Угоди про співробітництво між МПА СНД і ПАРЄ. Він висловився за подальше продовження взаємовигідного співробітництва і зміцнення міжпарламентських зв’язків між організаціями. «Ми можемо й повинні працювати разом, консультувати один одного з різних правових питань, щоб разом будувати спільний процвітаючий простір», — заявив глава ПАРЄ.
У ході асамблеї відбулося два пленарні засідання: «Роль парламентів у захисті й просуванні прав людини» та «Від недовіри до взаєморозуміння — роль парламентів». Під час дискусій виступали члени МПА СНД, представники ПАРЄ й міжнародні експерти.
 
Парламентарії країн СНД, які брали участь у роботі МПА, були присутні й на церемонії нагородження переможців 15-го міжнародного фестивалю російських театрів держав СНД і Балтії «Зустрічі в Росії», що проходив у Санкт-Петербурзі.
 
Санкт-Петербург.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентина Матвієнко.

 
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, народний депутат України Сергій Гриневецький, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук.