ВИСТУП Голови Верховної Ради України Володимира Рибака на Міжнародній парламентській конференції «Роль парламентських організацій у побудові Європи без ліній поділу»  
   (12 квітня 2013 р.)
Шановна Валентино Іванівно!
Шановний пане Голово Парламентської асамблеї Ради Європи! Шановні колеги!
Європа без ліній поділу, Європа, як єдиний демократичний і правовий простір — основна мета і головна місія Ради Європи. Цю мету, я впевнений, поділяють усі держави-члени Ради Європи, парламенти яких представлені на нашій конференції у Санкт-Петербурзі.
Україна та її населення ніколи не сприймало себе у відриві від Європи. Відчуття ментальної близькості, культурної, соціальної, етнічної та релігійної приналежності України до Європи складалося століттями, незважаючи на політичні режими і державні утворення, які змінювали один одного на її території.
Свій шлях інтеграції шукають і країни, які в минулому входили до складу СРСР. З набуттям незалежності почуття європейської приналежності України вступило в стадію усвідомленого оформлення в державну політику європейської інтеграції.
При цьому Україна розглядає інтеграцію з європейськими структурами та співробітництво в рамках СНД як два взаємодоповнюючих процеси.
Посильний внесок у побудову Європи без ліній поділу Україна робить у міжнародних парламентських організаціях, таких як Парламентська асамблея Ради Європи, Міжпарламентська асамблея держав-учасниць СНД, Парламентська асамблея ОБСЄ.
Ми розглядаємо свою участь у діяльності міжнародних парламентських організацій не тільки як майданчик для співробітництва між органами законодавчої влади різних країн, а й у більш широкому контексті загальноєвропейського міжпарламентського співробітництва. Взаємодія парламентів європейських держав у багатосторонньому форматі орієнтована на вироблення рекомендацій і прийняття рішень, спрямованих на побудову Європи без ліній поділу.
Наша міжнародна парламентська конференція дає хорошу можливість надати «нового дихання» взаємодії європейських держав, нову якість нашим взаєминам у парламентському вимірі.
Ми повинні визнати, що за очевидних досягнень європейської інтеграції її плоди поки що не стали загальним надбанням. Більшість інтеграційних проблем добре відомі учасникам конференції. Тому зупинюся лише на одній з них, яка вже кілька років залишається в центрі уваги українського суспільства.
Із чотирьох свобод, на яких ґрунтується Європейський Союз, у масштабах континенту залишається нереалізованою головний для європейця привілей — свобода переміщення людей без віз та інших обмежень. А без цього побудова Європи без ліній поділу так і залишатиметься благим побажанням.
Хочу знову привернути вашу увагу до того, що саме проблема віз і обмежень залишається, на нашу думку, найбільшою перешкодою на шляху усунення ліній поділу. Україна, як мені видається, свого часу показала конструктивний приклад іншим державам. Ми в односторонньому порядку скасували візовий режим для громадян ЄС, що дозволило європейцям без формальностей і проблем в’їжджати в Україну, як з туристичними цілями, так і для встановлення ділових контактів, розвитку взаємовигідного економічного співробітництва. Правильність такого підходу повністю підтвердив наш досвід прийому гостей футбольного чемпіонату Євро-2012.
Зазначу, що ми високо цінуємо зустрічні жести з боку наших найближчих західних сусідів, які роблять серйозні кроки для лібералізації візового режиму для українських громадян.
Однак цих заходів вочевидь недостатньо. Питання має бути вирішено комплексно у масштабах всієї Європи. Саме тому пропоную обговорити можливість розробки за участю Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, Міжпарламентської асамблеї СНД, а також національних парламентів європейських країн проекту Хартії безвізової Європи.
Побудові єдиної Європи без ліній поділу сприятиме й удосконалення принципів економічного співробітництва на континенті. Україна прагне системно трансформувати свою економіку, підвищити темпи її розвитку, помітно змінити якість життя і рівень добробуту населення, наблизити їх до стандартів високорозвинених країн Європи. Тому Україна зацікавлена увійти до зони вільної торгівлі з Європейським Союзом і, одночасно, на східному напрямку знизити митні бар’єри торгово-економічного співробітництва з державами Митного союзу.
Враховуючи важливість економічного співробітництва між державами-учасницями СНД і роль національних парламентів для його розвитку, ми пропонуємо провести в рамках МПА СНД низку круглих столів, присвячених проблематиці економічної інтеграції.
На завершення хотів би зазначити, що Україна готова активно працювати в інтересах розвитку міжпарламентських відносин європейських держав, спрямованих на побудову Європи без ліній поділу.
Дякую за увагу!
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.