— Років десять я не був у Тернополі, — розповідає художник Ігор Іванищак. — Навідав могилу бабусі і жахнувся: скільки колишніх друзів і знайомих на цвинтарі! Той — від наркотиків, той від алкоголю, той самогубець... А ще ж зовсім молоді. Своєю картиною «Роза-містика» я хочу застерегти наркозалежних від трагічного кінця.

Серед друзів студентки Галицького коледжу імені В. Чорновола Наталі Поливаної, на щастя, немає тих, хто вживає наркотики, але ця тема хвилює дівчину. Вона намалювала постаті спустошеної наркотиками молоді. Бо вважає: гріх мовчати, коли є така проблема.

Картини молодих тернопільських художників, студентів, учнів художньої школи на цю тематику було представлено на виставці у фойє обласного театру імені Шевченка. З їх огляду розпочалася соціально-профілактична акція «Скажи наркотикам «Ні!» — обери здоров’я», ініційована начальником управління МВС України у Тернопільській області, генерал-майором міліції Віктором Саком за підтримки громадської організації «Центр розвитку Тернопільщини», управлінь у справах сім’ї та молоді, освіти і науки ОДА. Кожен міг приєднатися до акції, перерахувавши кошти на рахунок благодійної організації «Християнський центр «Милосердя», яка допомагає у реабілітації та ресоціалізації наркозалежних. 

Зал театру повний: старшокласники, учні училищ, студенти. Перед ними виступили організатори акції, колишні наркозалежні, які зуміли звільнитися від цієї недуги, відомі тернопільські гурти, співаки, читці.

— Ми вирішили достукатися до молоді через мистецтво, — розповідає Віктор Сак. — Бо найбільше наркотиків поширюється через навчальні заклади. І якщо хоч одна людина піде з театру з переконанням, що наркотики — це зло, наша акція немарна. Молодь часто стає на кримінальний шлях, бо на наркотики потрібні гроші, доводиться красти. Ми намагаємося їй допомогти, бо це не затяті злочинці. У когось була проблема, і він вирішував її через наркотики, хтось потрапив у компанію і не встояв... Їх ще можна повернути до нормального життя. А краще — не допустити цього, донести до сердець молоді, що наркотиками не вирішити жодної проблеми.

Юрій Корендій знає це не з чужих слів: спробував наркотики у сімнадцять, і його затягнуло у цей вир на дванадцять років. Одружився, народилася дитина, мав роботу, але зберегти все це не зумів. Тричі судили за крадіжки, шахрайство, опустився на самісіньке дно. Не раз намагався накласти на себе руки, пережив клінічну смерть. Нині Юрію 32, а на вигляд — під 50. Не раз лікувався у наркодиспансері, але це звільняло на якийсь час фізично, а не морально. Та йому таки вдалося вирватися з наркотичного багна, повернути сім’ю. Допомогли віра в Бога і підтримка реабілітаційного християнського центру «Милосердя». Реабілітація вдалася з кількох спроб, але вже декілька років не вживає наркотиків, сам став волонтером.

Про це Юрій розповідав зі сцени театру, і зал завмер, слухаючи щиру сповідь. 

Уже за лаштунками чоловік сказав мені, що мешкає тепер із сім’єю в Іспанії, а коли приїжджає до Тернополя, навідується в реабілітаційний центр, щоб допомогти іншим.

— По роботі часто доводиться бувати у домах іспанців, — каже він. — Багато молоді там також вживає наркотики. Не раз бачив їх на столах, але жодного разу не потягло спробувати знову. Я впевнений, що від наркоманії можна вилікуватися.

Реабілітаційний центр «Милосердя» заснував Роман Дещаківський за підтримки Християнської церкви любові і зцілення. Почалося з того, що хотів допомогти сусідам, де всі пиячили: батьки і четверо дітей. Трьох дітей вдалося врятувати. Потім поїхав на навчання в Асоціацію реабілітаційних центрів в Києві.

— Задіяли всесвітньовідому програму «12 кроків», — розповідає Роман. — Адаптували її до своїх особливостей, вона має у нас 10 кроків. Починали з дачного будиночка під Тернополем. Тепер у нас два будинки у Збаразькому районі, один з них заповіла мені бабуся. Будуємо сучасний центр, маємо корову, кролів, обробляємо гектар поля. У нас є два приміщення для хлопців, а навесні відкриємо ще одне для дівчат. Наші волонтери здебільшого колишні наркозалежні. Нині вони мають сім’ї, роботу, дехто і свій бізнес, але й далі безплатно працюють у центрі. Реабілітація також безплатна, треба внести тільки кошти на харчування, якщо рідні мають таку можливість. Дуже допомагає церква. Вдячні за підтримку організаторам нинішньої благодійної акції, адже наркоманія — це проблема суспільства і що більше небайдужих, то більші шанси її подолати.

Зібрані на благодійній акції «Скажи наркотикам «Ні!» — обери здоров’я» кошти підуть на реабілітацію наркозалежних, хворих на СНІД і туберкульоз. 

Не менш важливою є профілактична роль акції. Правоохоронці вручили кожному, хто того дня був у театрі, буклет, де йдеться про наслідки наркоманії, правовий бік цієї проблеми.

Фото автора.

Віктор Сак (у центрі) з іншими організаторами акції на виставці молодих художників.