У Здолбунові на ПАТ «Волинь-Цемент» успішно стартував екопроект. Він дає змогу не лише знизити собівартість цементу, а й розв’язує проблему утилізації відходів, яка гостро постала останніми роками в Рівному та Здолбунові.
Суть проекту: німецька компанія «FFK» та рівненське ТОВ «Укрекоіндастрі» збудували сміттєсортувальний завод на околицях Рівного. Тут розділяють побутове сміття з Рівного та Здолбунова (у перспективі  долучиться й Костопіль). Продукт переробки твердих побутових відходів, який має відповідну калорійність, транспортують на ПАТ «Волинь-Цемент» у Здолбунів для використання в процесі випалу клінкеру — напівфабрикату цементу.
— Альтернативне паливо автотранспортом надходить до бункерів прийому на ПАТ «Волинь-Цемент» та подається на пальник обертової печі, — розповідають фахівці цементного велета. Вони не погоджуються з тим, щоб альтернативне паливо називати сміттям, оскільки це — продукт переробки, складається він переважно з пластику та паперу, подрібнених для використання в печах. — За необхідності паливо підсушують та додатково подрібнюють уже перед його подачею на пальник. Складування та будь-яка обробка палива на території цементного заводу повністю виключені. Система автоматизована та працює напряму — «з коліс».
Однак, на жаль, деякі політичні сили, не вникаючи і не розібравшись у суті проекту, намагаються заробити на ньому собі «очки», переконуючи людей у тому, що, мовляв, це шкідливо для довкілля. Тож я попросила експертів підприємства «Волинь-Цемент» дати професійний коментар щодо екологічної безпеки такого проекту.
Коментар експертів:
— відсутність діоксинів і токсичних забруднюючих речовин у викидах зумовлена високою температурою випалу клінкеру (1350—14500 С). Науково доведено та підтверджено в законодавчих актах Європи, що за таких високих температур ці речовини розкладаються, а шлаки, що утворюються після випалу, використовуються у виробництві того таки клінкеру;
— витікання сторонніх запахів повністю виключено через повторне використання повітря від підсушування альтернативного палива для процесу горіння в обертових печах;
— негативний вплив на довкілля виключено також завдяки встановленню нового італійського фільтра.
Сама ідея використання сміття як палива на Рівненщині була радо сприйнята Рівненською та Здолбунівською міськими радами, адже вона істотно зменшує проблеми зі сміттєзвалищами, які за останні роки надокучили і мешканцям, і владі.
А от в Європі та інших розвинених країнах такий досвід уже є звичним, хоча й рівень спалювання побутових відходів у різних країнах різниться: в Австрії, Італії, Франції, Німеччині він становить від 20 до 40, Бельгії, Швеції — 48—50, Японії — 70, Данії, Швейцарії — 80, Англії та США — 14 відсотків, тоді як в Україні та Росії — лише два відсотки. У Парижі, наприклад, працюють 11 сміттєспалювальних заводів. Лондонський завод потужністю 420 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік розташований у двох кілометрах від історичного центру міста. А в невеликій за площею, проте густонаселеній Японії лише в Токіо діють 22 заводи.