У зону можливого підтоплення цієї весни можуть потрапити 142 населені пункти Чернігівщини. Про це повідомив на прес-конференції, що відбулася поблизу Рудні Пакульської сільради, начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області полковник служби цивільного захисту Вадим Шулюк.

Рятувальники прибули до села, оскільки місцеві жителі повідомили, що небезпечно піднявся рівень води. Поки що не в Дніпрі, який зовсім недалеко, а в присільських ставках.

— Це трапилося вночі, — каже Михайло Волєвач. — За шість годин вода піднялася на 70 сантиметрів, нижню дамбу розмило. Затопило городи. Я оце іду від батька: виносили картоплю з погреба. Вода у ньому! У селі доводиться витягувати бульбу, щоб не погнила у воді. Такого підтоплення давно не було. Десь у середині 1980-х років була така повінь, що з великого ставка вода не могла прорватися через спускові канали і прорвала головну дамбу. Десь півроку наш куток було відірвано від села. А це, слава Богу, рятувальники прибули. Хай стежать за всіма ставками, щоб вода з них збігала поступово, а не в один день.

За словами В. Шулюка, пік водопілля на Придесенні очікують з 5 по 15 травня. У зв’язку з цим в області розроблено план заходів щодо проведення рятувальних робіт у кожному населеному пункті, де можлива повінь. При цьому визначено сили і засоби для подолання наслідків стихії.

— У Брянську щойно проведено робочу зустріч заступників керівників виконавчої влади трьох сусідніх областей, начальників управлінь з надзвичайних ситуацій, — повідомив В. Шулюк. — Підписано угоду між трьома сторонами про організацію взаємодії з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних передусім з пропуском весняної повені, ліквідацією інших стихійних лих.

Аномальні березневі сніги внесли серйозні корективи у прогнози водопілля. Тала вода вже розмила кілька автошляхів в області. До села Малий Дирчин Городнянського району можна добратися лише човном. У вівторок унаслідок різкого танення снігу та накопичення значного об’єму води у пониженнях рельєфу місцевості сталося підтоплення дорожнього полотна на ділянці довжиною дев’ять метрів (глибина 0,15 м) між селами Незаможне та Мекшунівка Ріпкинського району. Рух транспортних засобів тут тимчасово зупинено. Можливий об’їзд автодорогою Любеч—Славутич.

Упродовж 8—11 квітня спостерігається поступове підвищення рівня води на річках області. Це вже починає турбувати населення. Згідно з даними водомірних постів, розташованих поблизу села Неданчичі Ріпкинського району на Дніпрі та поблизу міста Щорс на річці Снов, рівень води тут уже сягнув заплави.

Фото автора.

Поблизу села Рудня уперше рятувальним підрозділом застосована розвідувально-дозорна машина БРДМ-2РХ, отримана від військових.