Проблему безперебійного забезпечення водою Рівного розв’язано за рахунок подачі води до обласного центру з Гощанського району. Однак введення в дію потужностей водозаборів підземних вод негативно вплинуло на гідрологічний режим річки Горинь і підземних вод — порушило природно-екологічну рівновагу в цьому районі.

Проблему загострили й інші чинники: кліматичні умови (дефіцит опадів), комплекс факторів господарської діяльності в басейні Горині зневоднили річку. Утворилася депресійна воронка водозабору площею 200 тисяч квадратних метрів, що негативно позначилося на водному режимі п’яти адміністративних районів Рівненщини, а також створило значний дефіцит води у селах, що прилягають до водозабору. Відбулося розтріскування і просідання землі на площі 800 гектарів.

Складна екологічна ситуація в районі Гощанського водозабору не раз розглядалася багатьма комісіями на різних рівнях. Для попередження можливих екологічних наслідків та з метою визначення конкретного виходу із цього кризового становища, ще у 1991 році інститут «Укрдіпроводгосп» розробив, а тоді Рівненська обласна рада народних депутатів своїм рішенням №181 від 4 листопада 1992 року затвердила техніко-економічне обґрунтування «Покращення водогосподарської обстановки і використання земель басейну річки Горинь в зоні впливу водозаборів м. Рівне».

1 червня 1998 року Кабінет Міністрів прийняв постанову №763 «Про поліпшення водогосподарського стану в басейні річки Горинь та забезпечення м. Рівне і населених пунктів Гощанського району Рівненської області», якою затверджено першочергові заходи з будівництва об’єктів на загальну суму 36,7 мільйона гривень.

Низка заходів на сьогодні виконана, зокрема, побудовано шлюз-регулятор у селі Воскодави. Інші ж заходи через відсутність фінансування не проводились.

Але введення в експлуатацію у 2001 році шлюзу-регулятора №3 у селі Воскодави лише частково зупинило руйнівні процеси, пов’язані зі зсувом ґрунту, утворенням розломів і тріщин у ґрунтах надпойменних терас.

Ось чому мої колеги — депутати Рівненської обласної ради на сесії, яка відбулася п’ятого квітня 2013 року, прийняли звернення до Президента та Кабінету Міністрів щодо фінансування підтримки здійснення заходів, спрямованих на відновлення природно-екологічної рівноваги басейну річки Горинь. Сподіваємось, що у Києві нас почують, оскільки йдеться про розв’язання надто важливої для нашої області проблеми.

Петро ГОЛОВАЙЧУК, депутат Рівненської обласної ради.

Факт

Науковці пропонували для поліпшення екологічної ситуації побудувати п’ять шлюзів-регуляторів на річці Горинь, реконструювати та спорудити 40 ставків і водосховищ, звести 12 насосних станцій і 229 гідроспоруд, здійснити реконструкцію всіх 45 тисяч гектарів меліоративних систем односторонньої дії в зоні впливу водозабору із заміною їх на системи двохсторонньої дії з гарантованим водозабезпеченням, а також побудувати системи водопостачання у 21 населеному пункті Гощанського району.