Корюківська трагедія досі практично невідома міжнародній громадськості. Про це сказала на прес-конференції 9 квітня начальник відділу культури і туризму Корюківської РДА Людмила Бабич, яка була членом української делегації на міжнародній науково-практичній конференції «Хатинь: 1943-2013. Події. Люди. Пам’ять» у Мінську. 

За її словами, у роки Другої світової війни на півночі Чернігівщини сталася найзначніша каральна акція проти мирного населення, в результаті якої закатовано, спалено майже 7000 городян. 

«Українській владі, науковцям та журналістам необхідно докласти зусиль, щоб не тільки власна країна, а й увесь світ знав про цю страшну подію як про національний символ скорботи України», — зазначила вона. Л. Бабич також повідомила, що на конференції запропонувала створити експозицію про Корюківську трагедію у Білоруському державному Меморіальному комплексі «Хатинь» і підтримала ідею директора цього комплексу Артура Зельського щодо створення асоціації меморіалів історичних місць трагедій цивільного населення Другої світової війни на пострадянському та європейському просторі. Представниця Чернігівщини на науковому форумі зачитала для науковців, представників національних та міжнародних організацій Білорусі, Росії, України, Німеччини, Ізраїлю, Сербії, Чехії звернення свідків трагедії з Корюківки. У ньому вони просять істориків розповісти «про страшну Корюківську трагедію 1—2, 9 березня 1943 року».

 

Чернігівська область.