Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак відвідав Київське вище професійне училище будівництва та дизайну, де ознайомився з організацією навчально-виробничого процесу та оглянув кабінет спеціальних дисциплін, бібліотеку, а також навчально-практичний центр «Енергоефективність та енергозбереження будівель та споруд». Далі глава парламенту взяв участь у нараді з директорами професійно-технічних навчальних закладів Києва.

Сьогоднішня нарада, зауважив Голова Верховної Ради, має окреслити основні проблеми професійно-технічної освіти, адже коли він відвідує підприємства будь-якої галузі, то постійно чує про нестачу фахівців робітничих професій. «Ви, як керівники навчальних закладів, як ніхто інший знаєте, що треба робити для підготовки таких фахівців», — сказав він.

Стосовно ж проблем, розв’язання яких залежить від Верховної Ради, то В. Рибак зазначив, що насамперед потребує прискорення процес опрацювання та затвердження у новій редакції закону про професійно-технічну освіту. Глава парламенту нагадав, що нині триває робота над трьома відповідними законопроектами. Утім, переконаний він, перед розглядом цих документів у сесійній залі вони мають пройти громадське обговорення. Крім того, на думку В. Рибака, більше уваги треба приділити питанням збереження наявної мережі професійно-технічних навчальних закладів. Адже за роки незалежності їхня кількість значно скоротилася.

«Це серйозне зменшення і треба зупинитися», — наголосив В. Рибак. Невідкладного вирішення, наголосив він, потребує також фінансове забезпечення реалізації Державної цільової програми професійно-технічної освіти. Протягом останніх років, зауважив глава парламенту, фінансування закладів та установ системи профтехосвіти було украй обмеженим. Матеріально-технічна база навчальних закладів майже на 100 відсотків застаріла. Не вистачає також сучасних підручників і навчальних посібників. За словами Голови Верховної Ради, впродовж 2000—2011 років планувалося видати понад 400 найменувань підручників, проте на сьогодні видано лише 30 відсотків від запланованого. «Без цього ми не можемо йти вперед і піднятися в ряд розвинених європейських держав», — підкреслив керівник парламенту. Крім того, В. Рибак наголосив на необхідності розробки та запровадження правових та економічних засад, які б стимулювали роботодавців. «Потрібно заохочувати власників, щоб молода людина після закінчення навчання могла гарантовано отримати перше робоче місце», — сказав Голова Верховної Ради.

У свою чергу керівники професійно-технічних навчальних закладів поділилися з главою парламенту власним баченням проблем і механізмами їх розв’язання. Пропозиції, озвучені викладачами, будуть взяті до уваги під час доопрацювання відповідних законопроектів. По завершенні наради Голова Верховної Ради відповів на запитання журналістів. Докладніше читайте в наступному номері газети.

ДОВІДКОВО

Київське вище професійне училище (КВПУ) будівництва та дизайну було створене 16 жовтня 1947 року під назвою Школа фабрично-заводського навчання № 30. Нинішню назву училище отримало у 2002 році. У 2005 році відбувся перший випуск учнів, які отримали диплом молодшого спеціаліста. Нині тут на базі 9 та 11 класів готують мулярів, штукатурів, столярів, електромонтажників, операторів комп’ютерного набору тощо.

ФАКТ

Станом на 1991 рік в Україні був 1251 заклад профтехосвіти, а в 2012-му їх залишилося лише 868.

На знімку зліва направо: директор училища Георгій Алексенко знайомить Голову Верховної Ради України Володимира Рибака, міністра освіти і науки України Дмитра Табачника з роботами студентів.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.