Однак у торговельно-економічній співпраці між нашими країнами є великий невикористаний потенціал. Активізують і взаємодію на рівні парламентських комітетів Верховної Ради України та Національної Асамблеї Держави Кувейт.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у середу провів зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Держави Кувейт в Україні Юсефом Хусейном Аль-Габанді (на знімку).

В. Рибак відзначив дружній характер відносин між офіційними Києвом та Ель-Кувейтом, передусім відсутність проблемних питань принципового характеру, а також «взаємну налаштованість наших країн протягнути один одному руку допомоги в нелегкі моменти історії».

«Сподіваюся, що 2013 рік, на який припадає двадцятиріччя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Державою Кувейт, позначиться помітним пожвавленням взаємодії в політичній, торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сферах», — сказав керівник парламенту.

В. Рибак наголосив на існуванні значного потенціалу для активного розвитку співпраці між законодавчими органами двох країн.

Голова Верховної Ради висловив сподівання на відновлення взаємодії між парламентами наших держав на рівні депутатських груп дружби після формування відповідної депутатської групи у Верховній Раді України та визначення програми її подальших заходів. На сьогодні, сказав він, зареєстровано сім заяв народних депутатів на входження до цієї групи.

В. Рибак також висловився за активізацію взаємодії на рівні парламентських комітетів Верховної Ради України та Національної Асамблеї Держави Кувейт.

Голова Верховної Ради назвав пріоритетом двосторонньої співпраці розвиток широкомасштабного співробітництва. За його словами, у 2012 р. товарообіг між нашими країнами збільшився майже в чотири рази, однак у торговельно-економічній співпраці між нашими країнами є великий невикористаний потенціал.

На думку В. Рибака, передусім треба спрямовувати суб’єкти господарювання обох країн на диверсифікацію взаємної торгівлі. У цьому контексті він висловив сподівання, що українська та кувейтська сторони докладатимуть спільних зусиль з метою поновлення докризових показників двостороннього товарообігу, його подальшого збільшення та забезпечення позитивної динаміки в економічних відносинах.

В. Рибак відзначив важливу роль Міжурядової україно-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва у подальшому розвитку двосторонніх економічних відносин. «Сподіваюсь, що в цьому році відбудеться чергове засідання Комісії, обидві сторони відповідально підійдуть до підготовки цього заходу, що створить сприятливі передумови для плідної роботи і отримання конкретних результатів», — сказав він.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна зацікавлена в інвестиційному співробітництві з Кувейтом і на державному, і на приватному рівнях, і висловив сподівання, що Україна започаткує взаємовигідні відносини з Кувейтським фондом арабського економічного розвитку щодо реалізації перспективних інфраструктурних проектів.

В. Рибак також висловився за подальше вивчення можливостей пожвавлення співпраці в медичній сфері на взаємовигідних засадах та за інтенсифікацію туристичних поїздок.

Своєю чергою, пан Посол зазначив, що україно-кувейтські взаємини характеризуються «повним взаєморозумінням». Україна і Кувейт, сказав Ю. Х. Аль-Габанді, успішно взаємодіють у рамках міжнародних організацій.

На його думку, є значний потенціал для подальшого розвитку взаємовигідної співпраці, зокрема, у галузі розбудови інфраструктури та будівництва, інвестиційній та медичній сферах.

Пан Посол також висловив сподівання, що чергове засідання Міжурядової україно-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва стане додатковим імпульсом для активізації двосторонньої співпраці.

Цитата

Володимир РИБАК:

«Сподіваюся, що створення сприятливого внутрішньополітичного підгрунтя на сьогодні, після обрання нових депутатів законодавчих органів України та Держави Кувейт, проведеного на основі демократичного, прозорого та прямого народного волевиявлення, дасть змогу в майбутньому зосередити більшу увагу на розвитку міжнародних контактів».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.