Таку назву має стаття Представника України при ЄС, посла Костянтина ЄЛІСЄЄВА (на знімку), яку днями надрукувало впливове європейське видання «Інтернешнл геральд трибюн».

За люб’язної згоди автора «Голос України» знайомить сьогодні своїх читачів з основними думками відомого українського дипломата, які він виклав для закордонного читача, щодо важливості підписання Угоди про асоціацію не лише для України, а й для Європейського Союзу.
Ми приречені підписати цю угоду наступного листопада. У разі непідписання Угоди про асоціацію у програші однозначно опиняться як Україна, так і ЄС, — переконаний Представник України при Європейському Союзі. «Минув рік з моменту парафування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, — продовжує він далі. — Це був складний час, і період до Вільнюського саміту «Східного партнерства» в листопаді, на якому між Україною та ЄС має бути підписана Угода про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі (далі — ПВЗВТ), навряд чи буде простішим.
Після лютневого саміту «Україна—ЄС» Київ та Брюссель будують співпрацювати на основі спільного розуміння, що Україна має продемонструвати рішучий та відчутний прогрес за низкою ключових питань. Ми вже почали демонструвати перші результати.
На жаль,  на думку Костянтина Єлісєєва,  ЄС продовжує вагатися, і це породжує принаймні два запитання: хто виграє, якщо Україна та ЄС не підпишуть Угоду про асоціацію? Та чи візьмуть європейські столиці відповідальність за наслідки непідписання Угоди про асоціацію з 46 мільйонами українців?
По-перше, — впевнений український дипломат, — у разі непідписання Угоди про асоціацію у програші однозначно опиняться як Україна, так і ЄС. Це буде нелогічна і трагічно втрачена нагода, величезне розчарування для українців, які є справжніми європейцями, та значна 
геополітична поразка для зовнішньої політики ЄС. Якщо ЄС не може впоратися з викликами у власному сусідстві, як він може сподіватися на те, щоб його серйозно сприймали в інших регіонах світу?
По-друге, — веде далі посол, — ПВЗВТ має значення не лише для України, а й для ЄС. Для Союзу вона відкриє новий перспективний ринок, що вкрай важливо у часи економічного відновлення. Відхиляючи угоду з Україною, ЄС фактично своїми руками покарає європейські промисловість, підприємства, інвесторів та бізнесменів, позбавивши їх вигідних можливостей.
По-третє, угода забезпечить інструменти, необхідні для побудови Європи в Україні. Наочним прикладом може бути судочинство. Чи наблизить Україну до європейських стандартів верховенства права разове вирішення судових справ, які сьогодні викликають в Європі стурбованість?
Щоб подолати проблему і запобігти її повторному виникненню, на думку Костянтина Єлісєєва, треба боротися з її першопричинами, а не наслідками. Угода про асоціацію з її юридично зобов’язуючими механізмами забезпечить необхідні інструменти для викорінення системних недоліків, які є у переліку побажань ЄС — у тому числі резонансні справи, виборче законодавство, корупція, верховенство права тощо.
По-четверте, провал з підписанням угоди несе у собі ризики для безпекової ситуації в регіоні. Угода про асоціацію містить політичні гарантії суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України. Тому ті, хто виступає проти Угоди про асоціацію, ставлять під сумнів існування незалежної і стабільної України як ключового чинника регіональної безпеки.
По-п’яте,  ЄС не повинен ігнорувати громадську думку в Україні. Рішуче прагнення укласти Угоду про асоціацію об’єднало провідні політичні партії України, в тому числі провідних лідерів опозиції, та діаспору. Угода також широко підтримується українським громадянським суспільством, і причина проста: вона стане інструментом громадського контролю над урядом, що мотивуватиме його до здійснення реформ. 
І останнє, але не менш важливе, — наголошує представник нашої держави при ЄС. — Угода покладе край усім інсинуаціям та зловживанням навколо теми цивілізаційного вибору України. 
На жаль, доки Європейський Союз не прийме стратегічного рішення щодо місця України в системі його зовнішньополітичних пріоритетів, приводи для відкладення наближення України до ЄС виникатимуть нескінченно. Мої слова, — підкреслює Костянтин Єлісєєв, — не повинні тлумачитися як незгода з потребою реформ в Україні. Ми віддані цьому — і не для того, щоб нас похвалили в Брюсселі, а заради наших громадян.
Свою статтю автор завершує такими словами: «Ми приречені підписати угоду наступного листопада. В той час, як ключі від Угоди про асоціацію сьогодні знаходяться в Києві, їхні дублікати перебувають у деяких столицях ЄС. Ми маємо бути достатньо сильними, гнучкими та рішучими, щоб повернути ці ключі разом і прив’язати Україну до ЄС».