Такий лейтмотив обласної наради з представниками бізнесових структур та підприємцями за участі керівництва області, районів та міст, контролюючих, фінансових структур на Кіровоградщині.

Учасники зібрання вирішили почути, чи легко підприємцям працювати і розвивати бізнес на Кіровоградщині, так би мовити, з перших вуст. Цьому, безперечно, посприяли виступи учасників наради, відомих в області підприємців, голови правління відділення УСПП Євгена Бахмача, голови правління громадської організації «Спілка підприємців Кіровоградської області» Тамари Саміляк, директора підприємства з виробництва інвалідних візків та іншої продукції для інвалідів «Друкмаш-Центру» Людмили Шубіної, голови Спілки підприємців малого і середнього бізнесу Олександра Барна, представників приватних підприємств.

Велика кількість дозвільно-погоджувальних процедур, недоступні та дорогі банківські кредити, надмірна увага окремих контролюючих органів, невідшліфована робота дозвільних центрів, недосконале земельне законодавство — далеко не всі озвучені претензії, до яких, власне, вже  звикли й на обласному, й на загальнодержавному рівні.

Не завжди підприємці встигають за постійними змінами законодавчої та нормативної бази, за незнання якої доводиться платити величезні штрафи. Тож, щоб хоч якось встигати за нововведеннями, підприємці вважають за необхідне продовжувати практику проведення контролюючими органами семінарів і навчань.

Учасники наради також обговорили можливості здешевлення кредитів шляхом створення в області муніципальної фінансової структури. Щоправда, тут активно діє Фонд підтримки підприємництва, однак його фінансова спроможність давно не забезпечує потреб чималої кількості кіровоградських підприємців, які хотіли б кредитуватися.

За словами голови Кіровоградської обл-держадміністрації Андрія Ніколаєнка, зростання промислового виробництва в регіоні протягом останніх трьох років перевищує середні показники по Україні. Більше того, якщо в Україні минулого року спостерігався спад виробництва, то на Кіровоградщині вдалося наростити його обсяги на 3 відсотки. Середньомісячна заробітна плата по області зросла на 14,9 відсотка і досягла 2428 грн. та перевищила мінімальну заробітну плату в 2,1 разу. Стабільно утримують рівень зарплати, вищий за середній по області, в містах Кіровоград і Знам’янка, а також в Кіровоградському, Маловисківському, Добровеличківському та Олександрівському районах.

Проте це лише підтверджує тезу про необхідність подальшої докорінної зміни взаємовідносин між владою і бізнесом, фіскальними органами і бізнесом. Контролюючий орган не повинен виконувати каральну функцію, а має подати руку допомоги і підказати бізнесу, як усунути той чи інший недолік у роботі. 

Особливу роль у поліпшенні бізнес-клімату мають відігравати центри з надання адміністративних послуг, котрі до кінця року мають запрацювати у кожному місті і районі. На Кіровоградщині функціонує поки що лише два такі центри — в Кіровограді та Олександрії.

Наразі в області активізують діяльність обласного Центру законодавчих ініціатив, який має узагальнити всі пропозиції та зауваження підприємницьких структур і направити їх до Верховної Ради для врахування при внесенні змін в регуляторне законодавство.

 

Кіровоградська область.

Фото автора.

Факт

Основним джерелом надходження інвестицій в область, наповнення місцевих бюджетів є бізнес, який торік збільшив свою частку по капітальних інвестиціях на 22 відсотки.

Дослівно

Андрій НІКОЛАЄНКО, голова Кіровоградської облдержадміністрації:

Перед нами стоїть завдання — зробити все можливе, щоб створити в області належні умови для подальшого розвитку підприємництва та сприятливого інвестиційного клімату.

Директор підприємства «Друкмаш-Центр» Людмила Шубіна і голова обласної торгово-промислової палати Ірина Саєнко.