Офіційно в Україні з 1 квітня стартувала чергова призовна кампанія на строкову військову службу «Весна-2013». Ця традиційна акція може стати передостанньою в епопеї обов’язкової віддачі громадянського обов’язку батьківщині юнаками нашої країни. Принаймні вище військове керівництво заявляє про перехід Збройних Сил на контрактну основу вже 2014 року. Втім, такі плани відмови від строкової служби озвучуються не вперше. Та з різних причин терміни цієї справді історичної події переносилися кілька разів. Чи стане 2013 рік останнім в історії призову на строкову службу в українське військо, покаже час. Ну а поки що, за даними Міністерства оборони, цією весною «у терміновому порядку» оббриють 13 тис. 900 новобранців, з них до Збройних Сил України — 7 тис. 500 осіб, до Внутрішніх військ МВС України — 5 тис. 200 осіб, до Державної спеціальної служби транспорту — 1 тис. 200 осіб.
Відзначимо, що рік тому було призвано 21 тис. 400 осіб. Значне зменшення кількості призовників пов’язано зі скороченням чисельності ЗС і переходом на контракт. Зокрема, на строкову службу в частини Високомобільних десантних військ і ВМС України, які вже майже повністю укомплектовані контрактниками, юнаків цієї весни не призиватимуть. Нагадаємо, що програма реформування української армії передбачає в 2017 році вийти на чисельність в 110 тис. чоловік.
Перехід на контрактну армію, без сумніву, позитивний крок, визнають експерти. Однак до нього треба серйозно підготуватися. Не таємниця, що охочих «працювати на армію» небагато. Сьогодні найманий військовослужбовець, що починає свою кар’єру, може розраховувати на зарплату в розмірі близько двох тисяч гривень. Та, за словами заступника начальника Генштабу ЗС України адмірала Ігоря Кабаненка, грошове забезпечення військовослужбовцям поетапно підвищуватимуть вже із квітня нинішнього року.
На реформи в армії потрібні гроші, і немалі. Для утримання контрактників (солдатів і офіцерів) потрібно буде з бюджету понад 8 млрд. грн. на рік. Якщо ж впровадити контрактну армію одним вольовим рішенням, великий ризик, що вона перетвориться на якусь люмпенізовану структуру, вважає військовий експерт Сергій Згурець.
Як зазначив представник інформаційно-консалтингової компанії «Defens Express» Антон Міхненко, посилаючись на інформацію Міноборони, щороку необхідно витрачати на утримання контрактної армії близько 30 млрд. грн., а це у два рази більше, ніж передбачено в держбюджеті-2013...
На думку директора Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Валентина Бадрака, без серйозного переозброєння професійного війська в Україні не буде. А розраховувати на допомогу ззовні не доводиться, бо в умовах позаблоковості реальних союзників в України немає, як немає й реальної можливості протистояти армії Росії, що активно переозброюється, з одного боку й арміям країн НАТО з другого.
 
Учора зі збірного пункту Київського міського військового комісаріату врочисто проводили в армію 30 призовників. Усього цієї весни з Києва й області на строкову службу буде призвано 940 новобранців.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.