Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Куба в Україні Ернесто Антоніо Сенті Даріасом
«В Україні дуже раді, що ви стали представляти Кубу в нашій державі, — сказав В. Рибак, звертаючись до пана Посла. — Переконані, що ваш професійний досвід і ваша прихильність розвитку взаємовигідних відносин є запорукою подальшої плідної співпраці».
В. Рибак зазначив, що в Україні задоволені розвитком двосторонніх відносин, які в останні три роки вийшли на якісно новий рівень. «Ми надаємо великого значення виконанню двосторонніх домовленостей, досягнутих, зокрема, в рамках державного візиту на Кубу Президента України Віктора Януковича в жовтні 2011 року. В Україні очікують також на візит Голови Державної Ради і Ради Міністрів Куби Рауля Кастро в Україну в 2013 році», — сказав він. 
Керівник парламенту також висловив сподівання, що недавній візит першого заступника Міністра закордонних справ Республіки Куба Марселіно Медіни Гонсалеса в Україну надасть нового імпульсу розвитку двосторонніх відносин.
В. Рибак наголосив, що розвиток міжпарламентського співробітництва є пріоритетним у розвитку двосторонніх взаємин. «Ми зацікавлені у продуктивній діяльності груп дружби в парламентах наших країн», — сказав він і повідомив, що у Верховній Раді України таку групу, до складу якої увійшли 25 народних депутатів, створено 19 березня ц. р. У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив сподівання на створення відповідної групи дружби в парламенті Куби.
Зазначивши певне зростання обсягів взаємної торгівлі у 2012 році, В. Рибак зауважив, що вони не відповідають можливостям наших країн, і висловив сподівання, що взаємними зусиллями буде активізовано співпрацю в торговельно-економічній сфері. Найбільш позитивним досвідом двосторонньої співпраці в торговельно-економічній сфері В. Рибак назвав спільний проект з ремонту та модернізації вантажних автомобілів «КрАЗ» у місті Сьєнфуегос. «Значення його посилюється у зв’язку з тим, що він поширюється не тільки на нові об’єкти на Кубі, а вже виходить на ринки країн-учасниць Боліваріанського альянсу», — додав він.
Голова Верховної Ради висловився за розширення співпраці у наукоємних галузях. У цьому контексті він особливо відзначив співпрацю у фармацевтичній сфері та медицині.
Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що в Україні високо цінують кубинську допомогу, що надавалася протягом 21 року українським дітям, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. «Уряд і Верховна Рада України докладають зусиль до відновлення Програми надання медичної допомоги дітям, які постраждали від Чорнобильської трагедії. Ми зацікавлені у продовженні Програми на нових умовах і очікуємо відповідь кубинської сторони на наші пропозиції про оплату таких послуг», — сказав В. Рибак.
Своєю чергою, пан Посол заявив, що Куба розглядає Україну як велику і дружню державу, і зазначив, що його країна виступає за активізацію і розширення двосторонньої співпраці в усіх сферах. Пан Посол висловився за активізацію парламентської складової двосторонніх взаємин, зокрема, інтенсифікацію обміну візитами, у тому числі на рівні керівництва вищих законодавчих органів України і Куби. Пан Посол зазначив успішну співпрацю в культурно-гуманітарній сфері, зокрема в освітній галузі, та високо оцінив взаємну підтримку з багатьох питань у міжнародних організаціях.
Е. А. Сенті Даріас вважає також перспективним подальший розвиток співробітництва у туристичній сфері та у сфері АПК.
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Вельми показовою є співпраця між українським підприємством «Фармекс Груп» та кубинським Центром молекулярної імунології. Також ми зацікавлені у створенні науково-виробничого центру в Україні з метою виготовлення медичних препаратів для лікування онкологічних і хронічних захворювань».
 
Прес-служба Верховної Ради України.
Ернесто Антоніо Сенті Даріас

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.