Мала академія наук відіграє значну роль у вихованні наукової еліти нації. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак (на знімку) під час зустрічі з учасниками Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Академії з усіх регіонів України.

«Прийде час, і ви будете вирішувати долю нашої країни. Нам потрібні нові сили, — сказав В. Рибак, звертаючись до учнів. — Тут зібралися ті, хто вирішуватиме непрості питання, які є в державі».

Вітаючи учасників конкурсу, Голова Верховної Ради зазначив, що завдяки участі у ньому вони можуть проявити себе в будь-якій галузі науки, обрати професію, досягти успіхів у житті. Водночас керівник парламенту наголосив, що Україна є одним із лідерів у сфері підтримки обдарованої молоді на державному рівні.

Говорячи про діяльність Малої академії наук, В. Рибак зазначив: у її систему «повірили і діти, і батьки», що підтверджується збільшенням кількості школярів, які залучаються до роботи в Академії. Нині, сказав він, цей заклад налічує понад 250 тис. дітей, понад 100 тис. з яких беруть участь у Всеукраїнському конкурсі. Випускники Академії, сказав В. Рибак, — активні небайдужі люди з глибокими професійними знаннями, творчим мисленням і невичерпною енергією, які мають усі шанси стати вченими світового рівня.

В. Рибак назвав освітню систему Академії, яка має статус національної, однією з найсильніших на всьому Європейському континенті.

За його словами, діти-члени Академії мають можливість поглиблювати свої знання у провідних світових лабораторіях.

Разом із тим, Голова Верховної Ради висловив занепокоєння загальною ситуацією, що склалася у системі позашкільної освіти, і заявив, що влада вживатиме заходів, аби керівники всіх рівнів докладали усіх зусиль до реалізації державної освітньої політики і підтримки обдарованої молоді.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак   висловився за необхідність розробки закону про Малу академію наук, забезпечення належного соціального захисту її педагогів, підвищення рівня їх матеріального забезпечення та престижу професії.

На переконання В. Рибака, Україна має на достойному рівні приймати й організовувати науково-освітні події міжнародної ваги, для чого необхідно передбачити відповідні бюджетні кошти. У цьому контексті він зазначив, що нині Мала академія споруджує в Києві науково-освітній центр світового рівня, на базі якого будуть проводитися міжнародні заходи.

Насамкінець Голова Верховної Ради побажав учасникам зустрічі впевненості у собі, успіхів і перемог як у науці, так і на життєвому шляху. «Влада робитиме все можливе для підтримки ваших талантів і реалізації ваших здібностей на благо суспільства і держави», — заявив він.

ФАКТ

Сьогодні, за словами Голови Верховної Ради, перелік спеціальностей, за якими проводяться дослідження, налічує 64 наукових напрями, створено асоціацію випускників Академії, що дозволило залучити до роботи зі школярами студентів і науковців. В. Рибак підкреслив також, що авторитет Академії за кордоном зростає, започатковано низку спільних міжнародних проектів.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.