На вчорашньому засіданні тимчасової слідчої комісії з питань розслідування факту перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року було розглянуто ситуацію з позбавленням депутатських повноважень Сергія Власенка згідно з рішенням Вищого адміністративного суду України.

Хоча кворуму на засіданні ТСК не було, її голова Арсен Аваков («Батьківщина») зауважив, що комісія все одно працюватиме, бо бажає встановити факти і оприлюднити висновки. ТСК вже отримала відповіді на її запити від Центрвиборчкому, Голови Верховної Ради та судів.

Присутній на засіданні комісії Сергій Власенко вкотре переконував, що він не суміщав адвокатську діяльність з депутатською, за що його і було позбавлено мандата. Він також нагадав, що в такому ж статусі до Ю. Тимошенко було допущено ще двох народних депутатів — Андрія Кожем’якіна та Сергія Саса.

Колізія виникла у зв’язку з прийняттям у 2012 році нової редакції закону про адвокатуру, згідно з якою, якщо адвокат суміщає свою діяльність з іншою, то впродовж трьох днів зобов’язаний подати заяву про припинення права на адвокатську діяльність. С. Власенко оскаржив рішення ВАСУ про позбавлення його депутатських повноважень у Європейському суді з прав людини. Він також повідомив, що подасть заяву до ВАСУ про перегляд справи у зв’язку з нововиявленими обставинами: адже він брав участь у судовому засіданні у справі про вбивство Щербаня уже без адвокатського і без депутатського посвідчень, що, за його словами, підтверджує те, що він був залучений до справи Тимошенко як захисник, а не адвокат. Хоча на результативність рішення на свою користь екс-депутат не розраховує. 

Жодного рішення ТСК не приймала, оскільки не було кворуму.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Зліва направо: Андрій Пишний, Сергій Власенко, Арсен Аваков, Ігор Швайка.