Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 23-й тур.

5 квітня. «Зоря» — «Чорноморець». 1:1. 14 200 глядачів. Рефері — Юрій Вакс (Сімферополь). Голи: Хомченовський, 35 — Фонтанелло, 12.
6 квітня. «Іллічівець» — «Кривбас». 0:1. 5 500 глядачів. Рефері — Віктор Швецов (Одеса). Гол: Федорчук, 41. Вилучено Прийомова («Кривбас», 54, два попередження).
«Металург» Зп — «Арсенал». 0:0. 4 000 глядачів. Рефері — Олександр Головков (Луганська область).
«Дніпро» — «Ворскла». 1:2. 14 447 глядачів. Рефері — Ярослав Козик (Мукачеве). Голи: Джуліано, 90+1 — Мазух, 20 (автогол), Громов, 83.
«Металіст» — «Волинь». 1:0. 28 853 глядачі. Рефері — Олександр Дердо (Одеська область). Гол: Гав’єр, 1. Вилучено Сосу («Металіст», 81, два попередження).
7 квітня. «Металург» Д — «Карпати». 4:0. 2 800 глядачів. Рефері — Дмитро Кутаков (Київська область). Голи: Мораєс, 15, 54, Леонардо, 29, Польовий, 90.
«Таврія» — «Говерла». 0:2. 3 800 глядачів. Рефері — Олександр Іванов (Донецька область). Голи: Ле Таллек, 11, Балафас, 37. Вилучено Путраша («Таврія», 74, два попередження).
«Динамо» — «Шахтар». 1:2. Голи: Ярмоленко, 11, Мхітарян, 44, 75.
«Динамо»: Коваль, Сілва, Михалик, Віда, Тайво (Селін, 46), Велозу, Гармаш, Аруна (Безус, 75), Гусєв, Ярмоленко, Ідейє. Тренер — Олег Блохін.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко (Гюбшман, 46), Фернандіньо, Едуардо (Кривенцов, 90+2), Мхітарян, Тайсон (Коста, 63), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Вилучено Ракицького («Шахтар», 90, друге попередження).
Рефері — Віталій Годулян (Одеса).
Київ. НСК «Олімпійський». 66 879 глядачів. 3 градуси.
Інколи у футболі відбуваються події, котрі дуже нагадують боксерські ситуації. А конкретно поєдинки в суперважкій категорії, коли навіть іменитому дуже титулованому боксеру варто бути надпильним. Специфіка категорії така, що досить посередній, але великих габаритів виконавець в один момент може зачепити чемпіона і — нокаут.
Подібне відбулося в Дніпропетровську. Місцевий «Дніпро» мав солідну перевагу над «Ворсклою», але наразився на удар полтавчан, котрі діяли самовіддано, згуртовано, з великим бажанням перемогти.
«Металіст» доля милувала. Але і йому довелося складно в протистоянні з лучанчанами. Та гра, як кажуть, вартувала свічок. Скромна перемога дозволила харків’янам вийти на чисте друге місце.
Але головна подія, безперечно, відбувалася в Києві. Якщо господарям, котрі ведуть гостру конкуренцію з авторитетними суперниками — «Металістом» і «Дніпром», як повітря, потрібна була перемога. Для «Шахтаря» — без п’яти хвилин чемпіона — зустріч мала характер престижної. І він її виграв.
Хоча після того як Андрій Ярмоленко ефектно відкрив рахунок, важко було уявити, що гору візьмуть гості. Адже кияни володіли ініціативою, створювали моменти. Але гості вирівняли становище. Забили вони тоді, коли Ярмоленка не було на полі. Він поправляв амуніцію. І Годулян за правилами міг йому дозволити повернутися на поле лише після зупинки гри. А вона сталася саме тоді, коли забив «Шахтар».
Захопливим був і другий тайм. Двічі міг забити Браун Ідейє. Одного разу він влучив у поперечину зблизька, в іншому його удару головою забракло точності. А гості забили, бо діяли особливо настирно.
Мірча Луческу цього разу суддів не критикував. І взагалі він перебував у доброму гуморі. Адже ця перемога над головним внутрішнім суперником певною мірою підсолодила гіркоту невдачі «Шахтаря» в Лізі чемпіонів.
— Такі матчі необхідні чемпіонату, — сказав румун. — Відзначу атмосферу. Виграли ми, але «Динамо» теж мало шанси, щоб перемогти. Напевно, ми були наполегливішими в атаці: двічі забили і ще моменти створили. Як на мене, вийшла достатньо видовищна гра рівня Ліги чемпіонів. Звичайно, є бажання, щоб було більше таких поєдинків і такого вболівання, як на стадіоні «Олімпійський». Чудова атмосфера. Вважаю, що «Динамо» провело проти нас найкращу свою гру в чемпіонаті. Принаймні з тих, які ми дивилися. Це добре для українського футболу...
А от Олег Блохін одразу торкнувся питання арбітражу.
— Гра вдалася обом командам, — сказав він. — Ми не заслуговували поразки, але не забиваєш ти — забивають тобі. «Шахтар» — організована команда, а в нас не все ще виходить. Не хочу оцінювати суддівство, але перемогти його важко. Сьогодні він таке придумав...
— Проясніть ситуацію з першим голом. Що там відбулося?
— Ярмоленко залишив поле, бо у нього зняли бутсу. Я просто не розумію рішення судді. Там було підсадження — фол мав бути в інший бік. І відразу картки роздавати... Напевно, хотів показати, хто на полі господар.
— Чому, коли вам забивали другий гол, чотири динамівці не повернулися назад?
— Щоб коментувати це, треба подивитися епізод.
— Після другого пропущеного м’яча не було іскор в очах ваших підопічних ...
— Ви не побачили тих іскор, а я побачив. Однак ми поки що не готові на рівних грати з «Шахтарем». Але треба реалізовувати свої моменти.
— Чи буде Буяльський, котрий напередодні забив молодіжній команді «Шахтаря» три м’ячі (кияни виграли — 8:2!), ще викликатися до першої команди? Проясніть також ситуацію з Алієвим і Мілевським?
— Буяльський був з нами на зборах, він із тих, хто подає надії. Якщо гравець проявляє себе в дублі, ми його запрошуємо до першої команди. Нехай старається. Стосовно Мілевського питання закрите...
Фото Володимира КОТЛЕНКА і з сайту ФК «Ворскла».
***
Першість країни. Перша ліга. 24-й тур. 5—6 квітня. «Динамо-2» (Київ) — «Титан» (Армянськ). 1:3. «Арсенал» (Біла Церква) — «Буковина» (Чернівці). 3:4. «Севастополь» — «Олімпік» (Донецьк). 3:0. «Одеса» — «Полтава». 1:0. «Нафтовик» (Охтирка) — «Сталь» (Алчевськ). 1:2. «Миколаїв» — «Суми». 1:0. «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Авангард» (Краматорськ). 0:1. «Геліос» (Харків) — «Олександрія». 2:0.
«Севастополь» — 50 очок, «Сталь» — 49, «Олександрія» — 42, «Нафтовик» — 38, «Авангард» — 37, «Зірка» (Кіровоград), «Буковина» — по 36, «Геліос» — 35, «Полтава» — 34, «Титан» — 31, «Миколаїв» — 30, «Кримтеплиця», «Суми» — по 28, «Оболонь» (Київ) — 22, «Арсенал» — 15, «Одеса» — 14, «Динамо-2» — 11.
Євген Коноплянка (ліворуч) і Арменд Даллку.
Момент зустрічі «Динамо» — «Шахтар».