Торік на розвиток кооперативів Придесення державою було виділено 140 тисяч гривень, які так і не використали. Про це під час обласної наради з питань стану та перспектив розвитку сільських територій Чернігівщини повідомила заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Римма Олексенко.
«Хоча про всі вищезазначені можливості неодноразово надавалась інформація як і представникам районних державних адміністрацій, так і в засобах масової інформації, — зауважила вона, — але нас не всі почули. Дехто нарікав на бюрократичні проблеми, то вони ж типові для усієї країни».
Тим часом в області домінує великотоварне виробництво. Його головне завдання — нарощування експортного потенціалу.
Агрохолдинги за рахунок застосування потужної техніки, технологій та інновацій мають низьку собівартість і непогані доходи. Водночас така політика, науково-технічний прогрес виштовхують селян з виробництва.
Дрібні господарства не спроможні конкурувати з великими.
Сільським головам нагадали, що кооперативний рух добре розвинений у більшості провідних країн (Сполучених Штатах, Канаді, Кореї, Китаї, державах — членах ЄС). Так, 80% сільськогосподарської продукції Скандинавії, 65% — Нідерландів, 52% — Німеччини, Іспанії, Франції знаходять збут через механізми кооперації. Кооперативи Китаю та Японії реалізують на внутрішньому та зовнішньому ринках понад 90% сільськогосподарської продукції. Чому ж сільради не проявляють інтересу? Заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло навів такий красномовний приклад: у Волинській області, де стільки ж населення, як і на Придесенні, державою відшкодовано витрати за придбані згідно з цільовою програмою 1962 доїльні установки, а в Чернігівському регіоні — оформлено документи на компенсацію коштів лише за 204 апарати.
Хоча в області є і позитивний досвід. Голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Надія» Куликівського району Галина Ільяш (на знімку) розповіла про перші успіхи їхнього господарського утворення, заснованого в 2001 році:
«Як починали, то приватники після розвалу КСП такі ціни лупили за оранку городу. Тепер кооператив ці послуги надає за помірну плату.
Ми вирішили зайнятися органічними овочами. Виробництво продукції сертифіковане. Розводимо корів, овець, кіз. Співпрацюємо у цьому плані із міжнародними організаціями».
Водночас жінка озвучила і проблему: кооператив не може взяти на озброєння нове обладнання, оскільки нікого послати на навчання. З цього приводу й інші учасники зібрання із сіл скаржилися на брак ініціативних людей, спеціалістів, які б взяли на себе проблему об’єднання селян.
 
Чернігівська область.
Фото автора.